habernediyor.com

Hindistan'da tartışmalı yasaya tepkiler çığ gibi: 4 günde 20 ölü!

DÜNYA

Hindistan'da Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto edilen yeni "Vatandaşlık Yasası"na karşı gösteriler sürüyor. Çıkan olaylarda 4 günde 20 kişi hayatını kaybetti. 

Hindistan'da yeni "Vatandaşlık Yasası", Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto ediliyor. 

Başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde 4 gündür süren gösterilerde, biri emniyet amiri olmak üzere 20 kişi hayatını kaybetti. 

Yetkililer, çıkan olaylar sonucu 56'sı polis, en az 189 kişinin yaralandığını, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan çok sayıda kişide kurşun yarası bulunduğunu bildirdi. 

20 kişi gözaltına alındı

The Press Trust of India'nın (PTI) haberinde, şiddet olaylarına ilişkin 1 kişinin tutuklandığı, 20 kişinin de gözaltına alındığı kaydedildi.

Başkent Yeni Delhi'nin Kardampuri, Maujpur, Gokulpuri, Jaffrabad, Bhajanpura ve Chand Bagh bölgelerinde süren gösterilerde, birçok dükkan, ev ve araç ateşe verilirken, polis tarafından göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale edildi. 

Ölen sivillerin sayısı 42'ye çıktı 

Hindistan'da 2019 yılının Aralık ayında başlayan ve iki ayı aşkın süredir devam eden gösterilerde hayatını kaybeden sivillerin sayısı 42 oldu. 

"Müslümanların evlerine demir çubuklarla saldırıyorlar"

Başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğusunda bulunan Mustafabad bölgesi sakinlerinden Rauf Han, Hindu grupların "dini sloganlar" atarak Müslümanların evlerine demir çubuk ve bambu sopalarıyla saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi. Han, evlerin kapılarını zorlayarak içeri giren kişilerin, insanları darp ettiğini ve eşyalara hasar verdiğini kaydetti. 

Rauf Han, kendi ailesinin de büyük bir panik içerisinde yakında bulunan camiye sığındığını iddia ederek, evinin ne durumda olduğunu bilmediğini ve kaçarken "Her şeyi yakın" şeklinde sesler işittiğini öne sürdü.

Minarenin üzerine çıkarak hilali sökmeye çalıştılar

Sosyal medyada yayılan görüntülerde, Hindu milliyetçilerinden meydana gelen bir grubun, gösterilerde yaşamını yitiren bir kişinin cesedini sürüklediği fark edildi. 

Olayların gerçekleştiği Ashok Vihar bölgesinde de bir grup Hindu göstericinin, bir caminin minaresine tırmandığı görüldü. Minarenin üzerine çıkan kişilerin, hilali yerinden sökmek için çaba gösterdikleri fark edildi. Öte yandan, çevrede bulunan kişilerin de yardımıyla minareye bayrak asılması üzerine alkış sesleri duyuldu.

Trump'tan çekimser tavır

Hint medyasındaki haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaret ettiği ülkelerin liderlerini eleştirmekten kaçındığına dikkat çekildi.

Donald Trump'ın, "Vatandaşlık Yasası"nı tartışmak istemediği kaydedilen haberlerde, Hint yönetimi tarafından halk için doğru bir  karar verileceğini söylediği aktarıldı.

Hindistan'da neler oluyor?

Ülkenin birçok eyaletinde 1 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a göçen Gayrimüslim göçmenlerin Hint vatandaşı sayılmasını sağlayan yasa, 9 Aralık 2019'dan beri büyük protestolara yol açtı. CAA'nın değiştirilmesine karşı düzenlenen ülke çapındaki büyük protestolarda polis ve protestocular arasında yaşanan çatışmalarda 25 kişi ölmüştü. Ölen 25 kişinin 19'u, eylemlerin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Uttar Pradeş'te hayatını kaybetmişti.

Hindistan Parlamentosu'nun da onayladığı ve yürürlüğe giren yasanın kapsamında Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'da dini baskıyla karşılaşarak Hindistan'a kaçan Budist, Parsi, Hindu, Jain, Sih ve Hristiyanların kimlikleriyle birlikte Hindistan'da 6 yıldan fazla süredir yaşadıklarını kanıtladıkları durumda Hint vatandaşlığı elde edebilecekleri ifade ediliyor. Benzer durumlarla karşılaşan Müslümanlar ise yasadan faydalanamıyor.

Söz konusu yasa, Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş durumuna getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak amacıyla yapılan bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.