habernediyor.com

Eurovision’a Filistin mesajları damga vurdu!

DÜNYA

64. Eurovision şarkı yarışması İsrail’in Başkenti Tel Aviv’de yapıldı. Yarışmaya birçok sanatçının İsrail’i protesto etmesi damga vurdu.

Geçen sene Portekiz’in başkenti Lizbon’da 63.sü düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasını 529 puan alarak İsrail kazanmıştı. İsrailli şarkıcı Netta Barzilai, "Toy" adlı şarkısı ile yarışmayı kazanmasının ardından bir daha ki sefere Kudüs’te açıklamasını yapmıştı. Yarışmanın kuralları gereği Eurovision’u kazanan ülke bir sonraki sene yarışmaya ev sahipliği yapıyor. İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği birçok katliam ve insan hakları ihlali sebebiyle yarışmanın İsrail’de yapılacak olması çok eleştirilmişti.

Eurovision'un kazananı Hollanda oldu

64. Eurovision kapsamında dün İsrail’in başkenti Tel Aviv de 4. günün sonunda yapılan finalde, yarışmayı Hollandalı Duncan Laurence "Arcade" isimli şarkısıyla 492 puan alarak kazandı. Yarışmada İtalya 2. olurken Rusya 3. oldu. Yarışmaya ev sahipliği yapan İsrail ise bu sene yarışmayı 23. sırada tamamladı.

Madonna'dan İsrail'e protesto

İsrail beklenildiği üzere yarışma boyunca birçok protestoyla karşılaştı. Eurovision’a konuk sanatçı olarak katılan Madonna, Future isimli şarkıyı seslendirdiği esnada sahneye el ele tutuşmuş iki dansçı çıktı. Dansçıların birinin kostümünde İsrail bayrağı yer alırken, diğerinde ise Filistin bayrağı vardı. Ayrıca dansta yüzlerinde gaz maskesi bulunan dansçıların sırtlarında Filistin bayrağı olması yarışmaya damga vurdu. Eurovision’un en çok konuşulan konusu Madonna oldu.

Olayların ardından Eurovision’dan yazılı açıklama geldi. Açıklamada Madonna’nın yaptığı provalarda dansçılarının kostümlerinde bayrakların yer almadığı ve Eurovision şarkı yarışmasının siyasal bir etkinlik olmadığı bu konu hakkında ise Madonna’ya daha önce bilgi verildiği belirtildi.

İzlandalı ekipten Filistin bayraklı protesto

İsrail’i protesto eden bir başka grup ise İzlanda ekibiydi. İzlandalı Hatari Grubu "Hatrio mun sigar" isimli şarkıyla ülkelerini temsil ettiler. Puanlamanın yapıldığı esnada kameraların kadrajına giren İzlandalı ekip, üzerinde Filistin bayrağı Betvole bulunan atkı açarak zafer işareti yaptı. Filistin bayraklı atkıları gören İsrailli Eurovision görevlileri panikledi ve Hatari grubunun yanına giderek atkıları kaldırmalarını istedi. Hatari grubunun protestosu hakkında Eurovision yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Eurovision geçmişi

Eurovision yarışması, 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa Birliğinin sağlanabilmesi için bir kaynaşma etkinliği olarak "Eurovision Grand Prix" ismiyle düzenlenmişti. Bu yıl Eurovision 64. kez düzenlendi. Türkiye Eurovision’a ilk olarak 1975 yılında Semiha Yankı'nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" şarkısıyla katılmıştı. 1997 yılında ise Şebnem Paker&Grup Etnik’in "Dinle" isimli parçası ile 3. olmuştu. 2003 yılında Sertap Erener’in "Every Way That I Can" isimli parçasıyla birinciliği yakalamıştı. Birinciliğin getirdiği heyecanla yarışmaya yoğunlaşan Türkiye, Kenan doğulu ve Athena’nın 4. olmasıyla başarılarına bir yenisini eklemiş oldu. Eurovision, puanlama sistemi ve siyasi nedenlerle birçok ülke tarafından eleştirilirken her yıl yeniden yapılmaya devam ediyor. Türkiye ise Eurovision sahnesine birçok kez proteste etmek amacıyla katılmadı. Komşu ülkelerin birbirini desteklemesi ve puanlama sistemindeki adaletsizlik Türkiye tarafından birçok kez eleştirildi. 1975 yılında Semiha Yankı’nın temsil ettiği Türkiye’nin, yarışmada 19 ülke arasında sonuncu olması büyük üzüntü yaratmıştı. Aradan yıllar geçtikten sonra Eurovision kendisiyle çelişerek, 2003 yılında gelmiş geçmiş en güzel Eurovision şarkıları arasında Semiha Yankı’nın "Seninle Bir Dakika" şarkısını da gösterdi. Türkiye en son 2012 yılında Azerbaycan’da yapılan Eurovision’a Can Bonomo’nun ‘Love Me Back’ şarkısıyla katılmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.