habernediyor.com

Erdoğan'ın Finlandiya mesajı dünya basınında: İsveç duvara tosladı

DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verdiğimizde İsveç şok olacak." şeklindeki açıklaması, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Uluslararası yayın kuruluşları, Türkiye'nin taleplerini yerine getirmeyen İsveç'in duvara tosladığını yazdı.

Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri, Türkiye ile İsveç'in arasını açtı. İsveç makamlarının söz konusu eylem için Paludan'a izin vermesi, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin üçlü görüşmeleri dondurdu.

Dün Bilecik'in Vezirhan beldesinde düzenlenen bir programda gençlerle buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kur'an-ı Kerim yakma eylemi ve İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında konuştu. Finlandiya ile ilgili olumlu bir mesajın verilebileceğini kaydeden Erdoğan, "İsveç'i şok edebiliriz. Finlandiya hakkında vereceğimiz olumlu karar, Helsinki yönetiminin tutumuna bağlı." ifadelerini kullandı.

İsveç basınında gündem Erdoğan

Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine ilişkin açıklaması, küresel kamuoyunda yankı uyandırdı. İsveç basını, Erdoğan'ın sözlerine manşetten yer verdi. Son olayların ardından İsveç'e tepki olarak Türkiye'nin sadece Finlandiya'nın üyeliği hakkında olumlu adımlar atabileceğini belirten Aftonbladet gazetesi, Erdoğan'ın, "İadesini talep ettiğimiz teröristleri vermiyorlar. Böyle bir durumda İsveç'in NATO'ya girmesinin anlamı yok." şeklindeki ifadelerine de haberde yer verdi.

BBC: "Teröristlerin iadesi yapılmadan görüşmelerin sürmesi zor"

Birleşik Krallık merkezli yayın kuruluşu BBC, Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya hakkındaki sözlerini okurlarıyla buluşturdu. Yaşanan son olaylardan sonra İsveç'in aşılması zor bir duvara tosladığını aktaran BBC, "120 teröristin iadesi" yapılmadan görüşmelerin devam etmesinin imkansız olduğunu bildirdi. 

Associated Press: "Son olaylar, İsveç hakkındaki düşünceleri pekiştirdi"

Erdoğan'ın Finlandiya hakkında olumlu bir karar vererek İsveç hükümetini zor durumda bırakabileceğini yazan Associated Press haber ajansı, "Türk hükümeti, Avrupa'ya seyahat konusunda vatandaşlarını uyarıyor. Son olaylar, İsveç'in neden NATO'ya alınmaması gerektiği konusunda Türk kamuoyunda yerleşmiş olan düşünceyi pekiştirdi. Üçlü görüşmelerde masaya konulan talepleri yerine getirmeyen İsveç'in işi zor." yorumunda bulundu.

Associated Press

Reuters

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.