habernediyor.com

Dünyanın en kirli başkenti Yeni Delhi bile tertemiz!

DÜNYA

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle karantina altındaki dünyanın en kirli başkenti olarak adlandırılan Yeni Delhi'deki hava kirliliği azalınca şehrin en uzak noktaları bile gözle görülebilir hale geldi.

Hindistan'da Covid-19 ile mücadelede uzun süredir uygulanmakta olan karantina önlemlerinden dolayı dünyanın en kirli başkenti Yeni Delhi'de en uzun süren temiz hava rekoru kırılıyor.

Yeni Delhi'de tüm ulaşım, üretim ve inşaat faaliyetleri askıya alındığından, havanın temizlenmesi 18 binden fazla insanı enfekte eden ve 500'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan salgının engellenmesi için uygulamaya konulan kilitlemenin birkaç olumlu yanından biri olarak ortaya çıkıyor.

Dünya çapında hava kalitesi verilerini toplayan İsviçreli IQ Airvisual'a göre, Delhi, 2018 ve 2019'da iki kez dünyanın en kirli başkenti seçildi.

Ancak, Hindistan'da 22 Mart'ta başlayan kilitlenmenin ilk 25 günü boyunca, bir metreküp havadaki PM2.5 adı verilen zehirli ince partiküllerin konsantrasyonu 44.18 olarak ölçüldü.

Bu, 22 Mart öncesinde 81.88 olan ortalama konsantrasyon sayısından oldukça düşük bir değer. Böylece şehrin tertemiz semaları görenleri hayrete düşürüyor. 

Şehrin çoğu sakini temiz hava solumanın da Covid-19 pandemisine karşı bağışıklığı artıracağını düşünse de uzmanlar, hükümetin en az Mayıs 3'e kadar sürmesi planlanan kilitlenmeyi kaldırdığında hava kalitesinin keskin bir şekilde düşeceği konusunda uyarıyorlar.

Aktivist Grubu Swechha'yı kuran bir çevre uzmanı olan Vimlendu Jha, "kilitlenmeden sonra, ekonomi için yeni teşvik paketleri ve canlanma planları göreceğiz ve en büyük korkum, çevrenin ilk kaza olacağı" diyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.