habernediyor.com

Dünya için tehlike çanları çalıyor

DÜNYA

Yapılan yeni bir araştırma, Grönland'ın bazı noktalarında hava sıcaklığının son bin senedeki en yüksek düzeye ulaştığını ortaya koydu.

Grönland'ın kuzey bölgesinde sıcaklıkların 20'inci yüzyıla nazaran 1,5 santigrat derece arttığı, termometrelerin son bin senedeki en yüksek ısıyı ölçtüğü açıklandı.

Bilim insanları, buz çekirdekleri ve buz tabakalarından aldıkları numuneler üzerinde gerçekleştirdiği çalışmayla, sıcaklıkların 1995 senesinden beri hızlı bir artış ivmesinde olduğunu belirledi.



"Sıcaklıklar sürekli yükseliyor"

Buz bilimci Maria Hörhold, "90'lı yıllar ve 2011 arasında sürekli olarak yükselen sıcaklıklar görüyoruz. Artık global ısınmanın açık bir imzasını görmek mümkün." diye konuştu.

Hoerhold, 'Grönland engelleme' ismi verilen, ara sıra yaşanan bir hava sisteminin, şu ana değin insan kaynaklı iklim değişikliğinin neticelerini gizlediğini kaydetti.



"Endişe etmeliyiz"

Buz bilimcisi Jason Box ise "Kuzey Grönland ısınması hususunda çok endişe etmeliyiz çünkü orada çok geniş gelgit buzulları ve bir buz akıntısı biçiminde bir düzine uyuyan dev bulunuyor." sözlerini sarf etti.

Grönland'ın uzun dönem sıcaklık değişimlerine ilişkin bilgi veren buz çekirdeklerinin detaylı bir şekilde analiz edilmesi amacıyla uzun bir vakte gereksinim duyulurken, buz çekirdeklerinden edinilen veriler son olarak 1995 senesinde güncellenmiş ve daha evvel Grönland'ın Arktik bölgesinin, geri kalan bölgeler kadar çabuk ısınmadığı iddia edilmişti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.