habernediyor.com

ABD, 'yüzyılın anlaşması'nı açıklayabilir!

DÜNYA

Washington yönetiminin, Filistin-İsrail sorununa "çözüm bulmak" için hazırladığı iddia edilen "Yüzyılın Anlaşması" planını İsrail'deki seçimler öncesinde açıklayabileceği ifade edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'a yakınlığıyla bilinen Israel Hayom gazetesi, ABD yönetiminin, İsrail'de yapılacak üçüncü seçimde de Netanyahu ya da Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz lehine belirleyici bir sonuç alınamayacağını, dolayısıyla hükümet kurulamayacağını düşündüğünü iddia etti.

Haberde, ABD'de Kasım 2020'de yapılacak seçimlerin yaklaşması nedeniyle Trump'ın, İsrail'de yeni hükümetin kurulmasını beklemeden "Yüzyılın Anlaşması" planını duyurmakta acele edebileceği kaydedildi.

Trump'ın damadı Jared Kushner'in hazırladığı plan, Aralık 2018'de İsrail parlamentosunun erken seçim için kendini feshetmesi ve Nisan 2019'da yapılan erken seçim sebebiyle birçok defa ertelendi.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Filistin arasında barışın gelmesi konusunda ümidinin azaldığını belirtmiş ve bu konuda görevlendirdiği damadı için "Bu işi Kushner yapamazsa kimse yapamaz." demişti.

"Yüzyılın Anlaşması" planının ayrıntıları net değil!

ABD Başkanı Trump'ın İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı öne sürülen "Yüzyılın Anlaşması" planının ayrıntıları netleşmedi.

Haberlere göre, anlaşma, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını devam ettirmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler bulunuyor.

Planda, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmediği belirtiliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.