habernediyor.com

ABD'li senatörden Türkiye'ye S-400 uyarısı!

DÜNYA

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin yorumda bulunan ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Senatör Robert Menendez, "Bu açıkça bir skandal. Rusya'ya uyguladığımız yaptırımlar delinmiş olacak. Türkiye bu yoldan dönmeli." dedi.

Batılı müttefiklerinden talep ettiği hava savunma sistemlerini alamayan Türkiye, bu alandaki ihtiyacını Rusya ile giderdi. Türkiye'nin Rusya ile S-400 hava savunma sistemleri konusunda anlaşmaya varması, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ve ABD'nin tepkisini çekti. Batılı ülkeler, NATO üyesi Türkiye'nin bu hamlesini "skandal" olarak nitelendiriyor. Tepkiler üzerine anlaşmanın askıya alındığına dair ortaya atılan iddiaları önceki günlerde yanıtlayan Savunma Sanayii Başkanlığı, "Süreçte bir değişiklik yok, iddialar asılsız." açıklamasında bulundu.

"Türkiye bu süreçten vazgeçmeli"

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşması, ABD'de geniş yankı uyandırdı. Rusya'dan S-400 satın alan Türkiye'nin, yaptırımları ihlâl ettiği öne sürülüyor. Daha önce Türkiye aleyhinde çok sayıda açıklama yapan ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Senatör Robert Menendez, S-400 sevkiyatı ile ilgili anlaşmanın "skandal" olduğunu düşünüyor. Bu sevkiyatla birlikte ABD tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımların delineceğini kaydeden Menendez, "Türkiye, bu süreçten vazgeçmeli." yorumunu yaptı.

"Türk uçakları, Yunan hava sahasını deliyor"

NATO üyesi Türkiye'nin, Batı dünyasına düşman olan Rusya ile iş birliği yapmasının son derece yanlış olduğunu belirten Menendez, Yuanistan ile yaşanan gerilime ilişkin de konuştu.  Türkiye'nin her defasında Yunan hava sahasını delerek kışkırtma girişiminde bulunduğunu kaydeden Robert Menendez, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olması konusunda da zorluk çıkardılar. Türkiye, Batılı müttefiklerinin işini zorlaştırmaktan vazgeçmeli." ifadelerini kullandı.

ABD, Türkiye'yi F-35 programında çıkarmıştı

Robert Menendez'e göre son zamanlarda Türkiye'nin attığı en olumlu adım, Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuk girişimleri oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşması, Washington yönetimini harekete geçirmişti. Türkiye F-35 savaş uçağı programından çıkartılmış, 6 adet savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi süreci iptal edilmişti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.