habernediyor.com

ABD ile Rusya arasında kritik görüşme! "Israr ettim!"

DÜNYA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Eski asker Paul Whelan ile kadın basketbolcu Brittney Griner'ın salıverilmesi gerektiğini söyledim, bu konuda ısrarcı olduğumuzu belirttim. Rusya, işgal girişimine devam ederse biz de yeni yaptırımları devreye sokarız." dedi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş, ABD yönetiminin tepkisini çekti. Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayan ABD, direnişe geçen Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık mali ve askeri yardımda bulundu. Savaşın başlangıcından bu yana diplomatik temas kurmayan ABD ile Rusya arasında kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştiği kaydedildi.

"Paul Whelan ile Brittney Griner salıverilmeli"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez temasa geçtik. ABD'li eski asker Paul Whelan ile kadın basketbolcu Brittney Griner'ın salıverilmesine ilişkin bir öneri sunmuştuk. Bu öneriyi kabul etmeleri için baskı yaptım." ifadelerini kullandı. Kremlin cephesinden gelen yanıta ilişkin bilgi vermeyen Blinken, "Bu konuda verecekleri karara ilişkin Rusya adına konuşamam." dedi.

"Yeni yaptırımları devreye sokabiliriz"

İstanbul'da yapılan tahıl zirvesindeki anlaşma hakkında da konuştuklarını belirten Blinken, "Sevkiyatın güvenli şekilde dünyaya ihraç edilmesi konusunda hemfikir olduğumuzu gördüm. Ukrayna'nın ilhak edilmesini kabullenmeyeceğimizi bir kez daha tekrarlıyorum. Rusya, işgal girişimine devam ederse biz de yeni yaptırımları devreye sokarız. Savaşın sonuna kadar Ukrayna'ya verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. Savaşta yapılanlarla ilgili Rusya'ya hesap sormak istiyoruz. Bunun için müttefiklerimizle ortak çalışma halindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov: Ukrayna'daki operasyonlarımız devam edecek!

Blinken ile yapılan görüşmede küresel ölçekte yaşanan gıda krizine değinen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD'nin yaptırımları, krizin boyutunu derinleştirdi ve daha karmaşık hale getirdi. ABD, Rusya'da ithal edilen gıdalara ilişkin uyguladığı yaptırımları geri çekeceğine dair söz verdi ancak henüz uygulamadı. Ukrayna'ya gönderilen silahlar, savaşın ömrünü uzatmaktan başka bir şeye yaramadı. Ukrayna'daki askeri operasyonumuz, hedefe ulaşılmadan sona ermeyecek." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.