habernediyor.com

ABD'de yüzlerce geyik enfekte oldu: Bilim insanlarından endişelendiren uyarı!

DÜNYA

Bilim insanlarından korkutan bir uyarı daha geldi. ABD'nin pek çok eyaletinde yer alan yüzlerce beyaz kuyruklu geyiğin, Kovid-19’a yakalandığı duyuruldu. Geyiklerde yayılan virüsle ilgili açıklama yapan uzmanlar, bu virüsün mutasyona uğrayabileceğini ifade etti.

ABD, insanlar arasında Covid'in yayılmasını engellemek amacıyla çalışırken, vahşi yaşam yetkilileri, beyaz kuyruklu vahşi geyiklere virüsün nasıl bulaştığını çözeye çalışıyor.

Kirli su kaynaklı olduğu düşünülüyor

Uzmanlar,  vahşi hayvanlara Covid’in nasıl bulaştığını şu an doğrulayamamış olsa bile geyiklerin kirli su içtiği tahmin ediliyor. Araştırmalar, Koronavirüsün atık sularda ya da insan dışkısında kaldığına işaret ediyor.

Bütün popülasyonu enfekte etme endişesi

Şu ana kadar, Michigan, , Illinois, New York, Iowa, Ohio ve Pennsylvania'da yüzlerce hayvanın Koronavirüs testi pozitif çıktı. Bu sebeple araştırmacılar, ABD’de bulunan yaklaşık 30 milyonluk beyaz geyik popülasyonun enfekte olmasından endişeleniyor. 

Bununla beraber Penn State Üniversitesi, 2020 Aralık ile 2021 Ocak dönemi arasında Iowa'nın farklı yerlerindeki ak kuyruklu geyiğin yüzde 80'den fazlasının testinin pozitif çıktığını belirlerken, farklı bir çalışma ise Michigan'dakilerin yüzde 67'sinin testinin pozitif çıktığını ortaya koydu.

Acil çözüm çağrısı!

Araştırmacılara göre bu bulgular, 'geyikler ve hassas diğer vahşi yaşam türlerinde virüsün yayılımını takip etmek için gözetim programlarının acilen uygulamaya ve muhtemel geri tepmeyi azaltmak için birtakım çözümleri uygulamaya ilişkin ihtiyaca dikkat çekti.

Hayvanların koronavirüsü insanlardan kapabileceği zaten biliniyor fakat bilinen vakaların büyük bölümü, hayvanlarla insanların yakın temasta olduğu hayvanat bahçelerinde yaşandı.

Diğer yandan, insanlara koronavirüsü bulaştırdığı bilinen bir geyik vakası henüz yaşanmadı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.