habernediyor.com

Yapay zeka en zoru başardı: Kokuları tanımlamayı!

BİLİM-TEKNOLOJİ

Bilim insanlarının yıllardır üzerinde çalıştığı koku bilimine ilişkin önemli bir aşama kaydedildi. Yapay zeka koklama ve öğrenmede ilk testleri geçti.

Çok uzun yıllardır bilim insanları tarafından dikkatle araştırılan bir konu kokular ve moleküllerin yapısı arasındaki ilişki. Bilim insanları tarafından ışık ve dalga boyu incelenerek renk tespiti yapmak çok kolayken, bir koku için moleküle bakılarak çözümleme yapılması çok daha zor.

Google’ın beyin takımı bu durumu tersine çevirmeyi planlıyor. İnternet üzerinde yayınlanan bir makalede yapay zekanın kokuları tanıma konusunda eğitildiği ifade ediliyor.

Araştırmacılar tarafından test amacıyla parfümcülerin belirlediği yaklaşık olarak 5 bin molekülden oluşan bir veri tabanı kuruldu ve burada bütün kokulara etiket yapıldı.

Ekip tarafından oluşturulan bu veri tabanının yarısından fazlasının kullanılmasıyla AI moleküler etiketleri ilişkilendirmek için eğitildi. Ardından kalan kokular ise AI’yi test amacıyla kullanıldı ve test başarı ile tamamlandı. Algoritmalar, kokularına göre molekülleri tanımlamayı doğru bir şekilde başardı.

Yabancı kaynaklara göre birtakım ayrıntılar bulunuyor ve bunlar kokunun bilimselliğini zorlaştıran hususlar olarak dikkat çekiyor. Bunlardan ilki insanlar tarafından kokunun tanımlarının farklı olabilmesi. Örnek vermek gerekirse bir koku, bir kişi tarafından ağaçsı olarak tanımlanırken, başka biri tarafından topraksı olarak tanımlanabiliyor. Kimi zaman aynı moleküler bağları bulunmalarına rağmen birbirinin karşıtı olarak dizildiğinde farklı kokular olabiliyorlar. Yani bu hususlar koku biliminin işini bir hayli zorlaştırıyor.

Bütün bunlara rağmen bilim insanları tarafından yapay zekanın koku öğrenmesinde gerçekleştirilen bu aşama çok önemli görülüyor. Nitekim uzun vadede bu öğrenme detaylandırıldığında sabit kokulardan ve kokuların oluşum etkilerine dair net bilgilerden söz etmemiz mümkün olabilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.