habernediyor.com

Türkiye Uzay Ajansı'nın 'A takımı' belli!

BİLİM-TEKNOLOJİ

Türkiye Uzay Ajansı'nın başkanı ve yönetim kurulu üyeleri belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım atandı.

Türkiye Uzay Ajansı'nın yönetim kurulu üyeliklerine, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Mühendisliği Bölümünün kurucularından Prof. Dr. Yurdanur Tulunay, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, NASA'nın Mars projesinde görev alan Dr. Ahmed Akgiray, STM Savunma Sistemleri AŞ Genel Müdürü Murat İkinci ile TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen getirildi. 

"Kadromuzla Türkiye'yi uzay ligine taşıyacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Uzay Ajansı'na yapılan atamaları Twitter hesabından duyurdu.

Varank, yaptığı paylaşımda, "Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle atanan Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Resmi Gazete’de yayımlandı. 'Milli Teknoloji Güçlü Sanayi' vizyonumuzu uzay ve havacılık alanında hayata geçirecek yıldız kadromuzla Türkiye'yi uzay ligine taşıyacağız." ifadelerine yer verdi. 

Yönetim kurulunun tarihi bir misyon üstlendiğini belirten Varank, "Yaklaşık 20 yıldır Türkiye'nin gündeminde olan Türkiye Uzay Ajansının ilk yöneticileri olan arkadaşlarımızın sorumluluk bilinciyle hareket edeceğinden şüphe duymuyoruz." ifadesini kullandı.

Kurul üyelerinin görev süresi 3 yıl

Türkiye Uzay Ajansı'nda başkan dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olacak. Görev süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek. Yönetim Kurulu her ay en az bir defa toplanacak. Yönetim kurulunun çalışma usul ve esasları, ajansın çıkardığı yönetmelik ile düzenlenecek.

Serdar Hüseyin Yıldırım kimdir?

Serdar Hüseyin Yıldırım, 1961 yılında İstanbul Üsküdar'da dünyaya geldi. Kadıköy Anadolu Lisesi'nden mezun olan Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği bölümünde okudu.

Yıldırım, 1980 yılında Berlin Teknik Üniversitesi'ne yatay geçiş yaparak, Ulaşım Bilimleri Fakültesi Havacılık ve Uzay Bilimleri bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitede Havayolu İşletmeciliği dalında tamamladı. 1987 yılında Türkiye'ye dönen Yıldırım, askerlik hizmetini Hava Kuvvetleri Komutanlığında yedek subay olarak yaptı.

1989 yılında havacılık sektöründe göreve başladı. Çeşitli havayollarında 12 yıl boyunca yöneticilik görevini üstlendi. Yurt dışında çeşitli ülkelerde proje danışmanlığı yapan Yıldırım, Kadir Has Üniversitesinde 5 yıl boyunca havayolu işletmeciliği dersi verdi.

Yıldırım, 2015 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğüne atandı. 2016 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında müşavir olarak görev yapan Yıldırım, 2018 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.

Evli ve 4 çocuk babası olan Serdar Hüseyin Yıldırım, İngilizce ve Almanca biliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.