habernediyor.com

Türkiye artık grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri

BİLİM-TEKNOLOJİ

Grafen Seri Üretim Tesisi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve artık grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geldiğini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tesiste yurt dışına bağımlılık bulunmuyor” açıklamasında bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara’da İvedik OSB’de açılışına katıldığı, Grafen Seri Üretim Tesisi’nde açıklamalarda bulundu. 

Grefenin çelikten 200 kat daha kuvvetli olduğunu ifade eden Mustafa Varank, “Bu madde bakırdan ise yüzlerce kat daha iletken” diye konuştu. Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemelerin üretileceğini ifade eden Varank, “Ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar üretilebilecek” dedi.

‘Yurt dışına bağımlılık bulunmuyor’

Grafenin, dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürünlerden birisi olduğunun altını çizen Varank, “Nanografi firması, hem özgün hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdi. Türkiye artık grafeni seri üretebilen 10 ülkeden birisi” açıklamasında bulundu.

Varank, tesisin yurt dışına herhangi bir bağlılığının söz konusu olmadığını ifade ederek, “Kendi kaynaklarımızla grafeni üretebiliyoruz. Bu durumu ülkemiz adına gurur verici. Bu tesiste üretilen grafen şimdiden 80’den fazla ülkeye ihraç ediyor” dedi.

‘Pek çok alanda kullanılmasını bekliyoruz’

Nanoteknoloji kapsamlı projelere 2 milyon TL civarında destek verildiğini ifade eden Varank, “TÜBİTAK bu kapsamda 2002 yılından bu zamana 645 projeye 440 milyon TL kaynak aktardı” dedi.

Grafenin gelecek zamanlarda daha farklı alanalarda kullanılabileceğini söyleyen Varank, “Kullanım arttıkça, ürün standardı faaliyetleri daha fazla önemli hale gelecek” diye konuştu.

‘Yenilikçi bir aşı türü geliştiriliyor’

Öte yandan firmanın geliştirdiği aşı türüne de değinen Varank, “Burundan uygulanan aşı ile virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüsle mücadelede daha etkin olabileceği öngörülüyor” açıklamasında bulundu.

‘Bölgenin en büyük hacimli nanoteknoloji yatırımı’

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan üretim tesisinin, bölgenin ise en büyük hacimli yatırımı olduğuna işaret eden Nanografi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, “Kurulan üretim hattı standart kaliteyle kullanıcı dostu bir modele sahip” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.