habernediyor.com

LPG hakkında önyargılarınızı yerle bir edecek 10 bilgi

BİLİM-TEKNOLOJİ

Bilindiği üzere LPG yani otogaz, ekonomik olması itibarıyla sürücüler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yakıt türüdür. Ekonomik olmasının yanı sıra, güvenilirliğiyle de öne çıkan LPG, kulaktan dolma bilgilerin yayılması sonucu bazı yanlış kanıların kurbanı olabiliyor.

Fakat ‘işin öyle olmadığı’ hem bilimsel olarak hem de günlük hayatta defalarca kez kanıtlanmıştır, işte LPG hakkında herkesin yanlış bildiği 10 şehir efsanesi…

LPG güvenli mi?

Maalesef en yaygın yanlış inanışların başında, LPG’nin güvensiz olduğu konusu geliyor. Hâlbuki güvensiz olan LPG değil, merdiven altı dönüşümlerdir. Aracınıza sonradan taktırdığınız LPG yakıt tankının sertifikalı, EPDK tarafından denetlenen ve güvenilirliği sorgulanmayacak bir kurum olması tüm bu endişeleri ortadan kaldırıyor.

LPG’li araçlar servise alınmıyor mu?

Merdiven altı takılan sertifikasız ve denetimsiz LPG yakıt tankına sahip araçları merdiven altı olmayan servislere alınmıyor çünkü bu denetlemesi yapılmamış ve sertifikasız LPG tanklarına sahip araçlar Karayolları Trafik Kanunu’na aykırı bir şekilde trafiğe çıkıyor. Bunun trafiğe çıkmaya engel oluşturan diğer durumlardan hiçbir farkı yok.

LPG motoru kurutuyor mu

LPG’nin açılımı “Liquified Petroleum Gas” yani sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, sıvı olan bir yakıtın motoru kurutması söz konusu değildir. Bu yanlış algı, LPG teknolojilerinin ilk yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde bazı sanayi ustaları tarafından ‘otogaz’ kelimesinden kaynaklı olarak LPG yakıtın gaz olduğunu düşünmeleri sebebiyle ortaya çıkmıştır.

Sonradan eklenen LPG aracı yıpratır mı

Sonradan eklenen LPG aracın kalitesini bozmaz ve yıpratmaz. Doğru ürün, doğru montaj ve denetim altında dönüştürülen bir aracın yıpranması söz konusu değildir.

LPG yakıt çevreye zarar verir mi

LPG yakıtın dünyanın en çevreci yakıtı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Güvenli ikmal edildiği sürece piyasadaki diğer yakıtlardan çok daha az karbon ayak izi salınımı yapan ve çevreyi çok daha az kirleten LPG, dünyada da hızla yaygınlaşan bir yakıt türü olarak öne çıkıyor.

LPG’nin motor ömrüne etkisi nedir, otogaz kullanırsam aracımın performansı düşer mi? 

LPG ile ilgili bilinen en yanlış inanışlardan biri de budur. LPG’nin motor ömrüne olumsuz hiçbir etkisi yoktur. Otogaz kullanımının performansı düşürmesi de tamamen kulaktan dolma bir bilgi olup gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Yönetmeliklere uygun takılmış, sertifikalı ve güvenilir LPG tanklarıyla veya la benzinli veya dizel yakıtlı araçlardan aldığınız performans kadar performans alabilirsiniz.

LPG teknolojili otomobiller sık tercih ediliyor mu?



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2019 yılının mayıs ayında yayımladığı Motorlu Kara Taşıtları İstatistiklerine göre, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 23 milyon 39 bin 551 aracın 12 milyon 482 bin 475’i yani yüzde 54,2’sini otomobiller oluşturuyor. Bu otomobillerin 4 milyon 710 bin 222’sini de yakıt olarak LPG teknolojileri kullanılan araçlar yüzde 37,7 oranla kullanıyor.

Fabrika çıkışlı LPG’li aracı ekstra muayene ve bakıma götürmek zorunda mıyız?

Dayanıklılık konusunda kendini ispatlamış, LPG sistemini fabrika çıkışlı sunan, yüksek kalite ve güvenlik seviyesine sahip LPG kitleri entegre edilmiş araçların periyodik bakım aralıkları benzinli ve dizel ile aynıdır. Alacağınız aracın LPG ile uyumlu teknik modifikasyonları yapılmışsa içiniz rahat olsun, benzinli ve dizel aracınızı götürdüğünüz kadar servise götürürsünüz.

LPG yakıt tüketimine sahip araç dış veya iç tasarımda farklılık gösterir mi?

LPG dönüşüm sistemleri gün geçtikçe kendini yenilediği için, önceleri bagajda çok yer kaplayan ve tasarım olarak da şık durmayan tanklar yerine artık simit şeklinde LPG tankları kullanılmakta. Böylece hem yerden tasarruf edilmekte hem de şık bir görünüm sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, fabrika çıkışlı araçlarda ise LPG tankları stepne yerinde bulunuyor ve yer kaybı tamamen ortadan kaldırılıyor. Böylelikle, dizel, benzinli araçlarda olduğu gibi LPG yakıtlı araçlarda da bagaj tam kapasite amacına uygun kullanılabiliyor.

 

Hayır, değilsiniz! Türkiye’nin en düşük yakıt tüketimi maliyetli, konfor, güvenlik ve teknoloji harikası, fabrika çıkışlı Dacia Sandero ECO-G ile tanışın, yolların tadını çıkarın.

Yorumlar (29)

İsmail 4 Yıl Önce

Ozaman LPG li araçlar 5 yılda neden subap bozuyor? sadece benzin kullananın bozmuyor.Bu bilgilerde kanıtlanmıştır sanayide.

TANER BULUT 4 Yıl Önce

Lpg, motorun eksoz subabplari magnezyum alasimliysa subab deformoasyonuna yani egilmeye yamulmaya neden olur.Celik subabta bu olmaz.Dizelden bile daha ekonomiktir daha cevrecidir lpg

tuğrul 4 Yıl Önce

benzinde enaz yakan araç. ş.içi 600 kuruşu bulunca lpg güzel alternatif ancak sibobtu, ateşleme sistemiydi bu ufak giderilebilecek sıkıntılarada hazır olun.lpg aracı resmen ağlatır fark bu karar sizin.istediği kadar orjinal olsun :)

İbrahim 4 Yıl Önce

Güzel bi arabaya benziyor.

Ertuğrul 4 Yıl Önce

İyi bir gözlemci olarak arabadan ve motordan anlayan biri olarak kesinlikle motor çekişi düşüyor motor ömrü kısalıyo.

Yasin D. 4 Yıl Önce

Yalan konuşmaktan başka bişey yaptıkları yok. Düşürün şu yakıt fiyatlarını ya

Zafer 4 Yıl Önce

Sıralı sistem atiker kullaniyorum vites gecislerinde hizlanirken tekleme yapiyor sebebi nedir

Yasin 4 Yıl Önce

Piyasada en az yakan araba pek tercih edilmesede güzel tam aile aracı fiyatıda uygun

Yasin 4 Yıl Önce

Piyasada en az yakan araba pek tercih edilmesede güzel tam aile aracı fiyatıda uygun

Nazım aslan 4 Yıl Önce

Ama lpg yanma sırasında benzine göre daha fazla ısı ortaya çıktığı için sibol erimesi. üst kapakta dökülme gibi yan etkileri olduğuda bir gerçek

Emirhan yıldız 4 Yıl Önce

Ayarı güzel yapılmış lpg sistemi olan bir araç benzinden daha iyi gidebiliyor .

Ferit 4 Yıl Önce

Lpg en iyi yakıt bence doğru ve kaliteli bir montaj ile sorunsuzca kullanılabilir, sanayide yada servislerde sadece sökmeyi takmayı öğrenmiş usta dediğimiz kişilerin lpgyi kötülemesinin sonucu olarak lpg motoru kurutur subapları eritir gibi yanlış bilgiler var bunların sebebi doğru yapılmayan ve ayarsız montajlardır.

ŞÜKRÜ ERTAN 4 Yıl Önce

Otomobiliniz güzel ama lpg sizin anlattığınız kadar değil sadece fiyatı uygun olduğu için kullanılıyor performans benzin kadarda değil

Barış 4 Yıl Önce

Bende kullanıyorum hiçbir sıkıntı yok

İlker yakar 4 Yıl Önce

Dacia fabrikasyon lpg li araç çıkardı güzel reklam

Nezir 4 Yıl Önce

Lpg rezilliktir insanları kandırmayın. Bide hiç bi zararı yoktur yazmışlar kullanmasam inancam

Serdal Alp 4 Yıl Önce

Evet dizel arac gibi hic fark etmiyorsunuz cekişi gayet güzel benzinle hiç farkı yok yakıtta gayet güzel 264 TL'ye 1150 km yaptım 140 170 sürat yaptım iyiki değiştirmiştim

turhan 4 Yıl Önce

benzin agalar 1. 4 ama benzin

Hasan 4 Yıl Önce

Çok güzel bir araba ama gücüm yetmiyor malesef ;(

Serhat Demircan 4 Yıl Önce

Benzinli veya mazotlu arabayla bir tutmayı bi bırakın artık atıyorum bi örnek doğan gazda bi kullan bir de benzinde kullan bakalım nasıl değişiyor ve burda sizin anlatmak istediginiz sadece dacia tercih edin bilmem ne bilmem ne işte

Uğur 4 Yıl Önce

Şu algı yanlış: Lpg aracı kurutuyor mu. Bi kere Lpg ve benzinin yanma sıcaklık farkları var. Bu nedenle Lpg kullanılan araçlarda supaplarda yanma, çatlama meydana geliyor belli oranlarda sonradan araca takılan Lpg nin motora zararı var ömrünü kısaltıyor. Diğer yandan orijinal fabrika çıkışlı Lpg li araçlarda değişik supaplar örneğin Çelik supaplar kullanılıyor yani fabrikası buna göre motor tasarımlarında oynamalar yapıyor. Özetle sonradan takılan Lpg araçların motor ömrümü yarıya düşürüyor

zafer koseoglu 4 Yıl Önce

subap bozma olayi yanlis yapilan montajdan kaynaklidir enjektor mesafesi enjektor memesi kalinligi manifoldun delme acasi yakitin havayla karisma vede duzensiz yanma olayindan cok yuksek isi bazi sibop kalinligi ince olan araclari bozar ne kadar yanlis olsada sadece subaplari bozar motorun baska parcalarina zarar vermez lpg taktirirken aldiginiz araca takan kisiye bu modelaractan kac donusum yaptigini sorun sikayet varmi sorun vedesoz sahibi firmadakaliteli montaj yaptirin sorun yasamazsiniz vede hep ayni istasyondan kaliteli yakiti alin motora anahtar vurmazsiniz benzinden daha iyi bi yakittir

Ahmet bilgin 4 Yıl Önce

LPG li araçlar daha güvenli tek kusur tankı bagajı daraltmasi

Gokhan 4 Yıl Önce

Subaplar eriyo

Georgi 4 Yıl Önce

Yaptiginiz aciklamaya katilmiyorum lpg kullanan biri olarak bence araştirmayi daha iyi yapmaniz lazim madem faprikasyon yapimi kaliteli sorunsuz ozamn disarida yapilmasina izin verilmesin ve nasil dizel ve benzinli araclar sabit yakit sistemiyle üretiliyorsa lpg de üretilsin

Mp 4 Yıl Önce

Parfüm gazi çakmak gazi mis gazi lpg diye satiyolar sorun bu

Hepsini kullandık 4 Yıl Önce

1.5 dci al bin lpg adamı uğraştırır.bagajı daralır.çekişde diZelin yanına yanaşamaz.bobin yakar.çelik subap çakar.tekler.lpg yanında benzinde yakar.kimse onu hesaba katmaz.

Emre Demir 4 Yıl Önce

Madem bu kadar güvenli neden spor arabalarında lpg yok

Can 4 Yıl Önce

6 SİLİNDİR KARBURATORLU ARABAYA TAKTIRDIM. AYARSIZLIK YAPTI VE BENZINDE CALISMIYO. NE MARKA OLURSA OLSUN BI YERDEN SONRA AYARSIZLIK YAPIYO SONUC OLARAK TAKILACAK EN SON ŞEY LPG DİR.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.