habernediyor.com

Genetiği değiştirildi: Arılar sıcağa dayanıklı olacak

BİLİM-TEKNOLOJİ

İklim değişikliği ve küresel ısınma birden fazla canlıyı olduğu gibi arıların da yaşamı açısından tehlike oluşturuyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde, yükselen sıcaklıklara dayanıklı olmaları istenen arıların genetiğinde değişiklik yapıldı.

Dünya genelinde yükseliş gösteren arı ölümlerine çözüm bulmak isteyen araştırmacılar genetik biliminden yardım aldı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde görev yapan genetik mühendisleri arıların DNA'sında değişiklik yaptı. Asıl hedef arıları küresel ısınmaya dayanıklı duruma getirmek.

Arılar sıcağa güçlü dünyaya geliyor

Sıcaklıkların 45-50 dereceye kadar çıktığı dönemlerde arıların yaşamını sürdüremediği ifade edilirken, bu durumu çözüme ulaştırabilmek adına kraliçenin DNA'sına müdahalede bulunuluyor. Bu şekilde kraliçenin yumurtalarından doğacak binlerce arı da sıcağa dayanıklı duruma gelmiş oluyor.

Dubai'ye bağlı olan Hatta bölgesinde yer alan bal arısı merkezinde toplamda 2 bin 500 kovan bulunuyor. Arıcılar, yükselen sıcaklıkların etkilediği arıların polen ve nektar toplayamadığını aktararak küresel ısınmanın meydana getirdiklerine işaret ediyor.

Sayılarda büyük düşüş

Birleşmiş Milletler raporları, kelebek ve arı gibi polen taşıyıcılarının miktarında yüzde 35 oranında bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Zararlı böceklerin artması, küresel ısınma ve yoğun tarım arıların hızlı bir şekilde yok olmasına neden oluyor. Uzmanlar gün geçtikçe artan arı ölümlerinin dünya üzerindeki yaşamı tehdit ettiğine dair uyarıda bulunuyor.

Zira dünya üzerinde bitkisel besinlerin yaklaşık olarak dörtte üçü, böcek, kelebek ve arı gibi polen taşınımı sağlayan canlılar üzerinden elde ediliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.