habernediyor.com

Elon Musk'a büyük şok: Durduruldu!

BİLİM-TEKNOLOJİ

ABD'li elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın CEO'su olan Elon Musk büyük şok yaşadı. Alman yargısı, şirketin ülkede kurmayı planladığı Gigafactory isimli fabrikaya ilişkin hazırlıkları durdurdu.

ABD'li elektrikli otomobil şirketi Tesla, Almanya'da Gigafactory isimli bir fabrika kurmayı planlıyordu. 

Çevreci gruplar, Gigafactory isimli fabrikanın başkent Berlin yakınlarında bulunan bir ormanlık alana kurulacak olması sebebiyle bölgedeki doğal yaşamın ve su kaynaklarının olumsuz etkileneceğini ileri sürmüş ve dava açmıştı. Elektrikli otomobil şirketi Tesla, bu süreçte ormanda bulunan ağaçları kesmeye başlamıştı. 

Alman mahkemesi, şirketin faaliyetlerini geçici olarak, mahkeme sonuçlanana kadar durdurmaya karar verdi. 

İlk otomobil ve pil fabrikası olacaktı

ABD'li elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın kurmayı düşündüğü fabrika, Avrupa'daki ilk otomobil ve pil fabrikası olacaktı.

Grünheide bölgesinde bulunan Gigafactory, Tesla'nın CEO'su Elon Musk tarafından Kasım ayında ilan edilmişti. Fabrika, o günden itibaren ülkedeki çevreci gruplar ile Hristiyan Demokrat ve Hür Demokrat partileri karşı karşıya getirdi. 

Partiler endişeli

Hristiyan Demokrat ve Hür Demokrat partileri,  bu fabrikaya izin verilmemesinin Almanya'nın "şirketlere kolaylık sağlayan bir ülke olduğuna dair imajına" hasar vermesinden endişeleniyor.

91 hektarlık ormanda binlerce ağaç kesilmişti 

Tesla şirketi, henüz Gigafactory fabrikası için Alman makamlarından gerekli onayları alamadı ancak Almanya Çevre Bakanlığı,  "riski kendine ait olmak üzere" gerekli hazırlıklara başlaması için şirkete müsaade etmişti.

Söz konusu hazırlıklar dâhilinde 91 hektarlık ormanda binlerce ağacın kesilmesi çevreci grupları kızdırmıştı. Tesla şirketi tarafından bölgede 400 futbol sahasından daha büyük olan 300 hektarlık bir toprak satın alınmıştı. İnşaatın 2021 yılında bitirilmesi planlanmıştı. 

Rakiplerinden bir adım önde almak istiyor

Tesla,12 bin kişiyi çalıştırarak senede 500 bin araç üretmeyi düşünüyor.

Büyük Alman otomobil şirketleri de elektrikli araç pazarına kuvvetli bir şekilde dâhil olmak için çaba gösterirken, Tesla fabrikayı hemen açarak rakiplerinden bir adım önde olmayı hedefliyor.

Yerel medyaya göre Tesla, bölgede bulunan orman karıncası kolonilerini, sürüngen ve yarasaları başka bölgelere taşımak amacıyla uzmanlarla görüşmelerde bulunuyor. 

Savaştan kalma bombalar bulundu

Almanya'nın birçok bölgesinde olduğu gibi Tesla tarafından satın alınan arazide de İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bombalar bulundu. Sadece Ocak ayında etkisiz hale getirilen bomba sayısı 7'ye ulaştı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.