habernediyor.com

BM uyardı: Gelecek 10 sene içinde felaketler art arda gelecek 

BİLİM-TEKNOLOJİ

BM, 2,7 derecelik sıcaklık artışı ile birlikte olabilecekler hakkında bir rapor yayınladı. Ülkelerin iklim taahhütlerinin yeterli olmadığı belirtilen raporda, 2050 senesinden itibaren artacak küresel sıcaklık öncesinde 2031 senesine kadar olan dönemde büyük felaketlerin yaşanacağı açıklandı. 

Birleşmiş Milletler (BM), ülkelerin mevcut ilkim taahhütlerinin 2030 senesine kadar kullanılacak olan karbonu yalnızca yüzde 7,5 oranında azaltacağı hakkında bir uyarıda bulundu. Bu rakamın ise bilim insanlarının küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırması için gerekli olan yüzde 45’lik azalıştan çok çok düşük olduğu belirtildi. 

Bununla birlikte, 100’den fazla ülkenin, 2050 senelerinde net sıfır emisyona ulaşma sözü verdiği fakat iklim felaketini önlemek için bunun dahi yeterli olmayacağı aktarıldı. Net taahhütlerin çoğunun belirsiz olduğu ve emisyona katı kesintiler getirilmedikçe hiçbir sözün hükmünün olmadığını belirten BM, önümüzdeki 10 sene içinde pek çok felaketin yaşanacağını belirtti. 



“Daha kaç kez uyarılmamız gerekiyor?” 

Konu hakkında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Bu raporda da gördüğümüz gibi ihtiyacımız olan liderlere ve özelliklere sahip değiliz. Ülkeler, Covid-19 pandemisi ile gelen büyük fırsatları görmüyor. Dünya liderleri Cop26’ya hazırlanırken bu rapor başka bir uyandırma çağrısı olarak yayınlandı. Daha kaç kez uyarılmamız gerekiyor?” ifadelerini kullandığı bir konuşma gerçekleştirdi. 



“Küresel ısınma artık geleceğin sorunu değil” 

BM Çevre Programı Yönetici Direktörü Inger Andersen ise konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Küresel ısınma artık geleceğin problemi değil. Etkilerini şu anda yaşıyoruz ve acilen bu duruma çözüm bulmamız gerekiyor. 1,5 derece ısınma ile bu durumu sınırlandırma şansımız var. Bunun için sera gazı emisyonlarını yarı yarıya azaltmamız gerekiyor. Yalnızca 8 yılımız var ve zaman çok hızlı ilerliyor.” 



Karantina döneminde emisyon oranları düştü 

Raporda, geçen seneki Covid-19 karantinalarında küresel emisyon oranının yaklaşık yüzde 5,4 oranında düştüğü fakat normalleşme süreci ile birlikte bu oranın tekrar arttığı bildirildi. “Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin vaatlerine rağmen daha iyi bir şekilde inşa edilme konusundaki başarısızlıklar en yüksek seviyede. Bu başarısızlıklar içerisinde iklim kriziyle mücadele edilemiyor ve krizle mücadele konusunda da ekonomik atılımlar yapılmıyor.” ifadelerini kullanan BM, Kasım 2021’de İskoçya Glasgow’da düzenlenecek olan Cop26 öncesinde ülkelerin ulusal planlarının sunulmasının istendiğini fakat pek çok ülkenin bu planları bildirmediğini ifade etti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.