Türkiye haritası ikiye bölündü: Yarısı kuvvetli kar yağışıyla mücadele ederken yarısı…

Meteoroloji’den yayımlanan verilere göre, ülkenin bir kısmı yazdan kalma güneşli bir gün geçirirken, yarısı kuvvetli kar yağışıyla mücadele edecek.

YAŞAM 19.03.2024, 08:35 Şeyda Gül
Türkiye haritası ikiye bölündü: Yarısı kuvvetli kar yağışıyla mücadele ederken yarısı…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 19 Mart Salı gününe ilişkin son hava tahmin raporunu yayımladı. Buna göre, Marmara (Balıkesir hariç), Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Ordu çevrelerinde yağış bekleniyor.

Yurdun bir bölümü kar yağışlı

Yurdun doğu kesimlerinde kuvvetli olması beklenen yağışların genellikle yağmur ve sağanak şeklinde görülmesi öngörülüyor. Yağışların, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunun karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde görüleceği tahmin ediliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Gümüşhane ve Rize'de kuvvetli beklenen yağışların, yükseklerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar, Hakkari, Van'ın güneyi ile ve Şırnak'ın doğusunda yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı

Doğu Karadeniz'de 1 ila 3 derece batı kesimlerde ise 2 ila 4 derece artacağı değerlendirilen hava sıcaklıklarında diğer yerlerde önemli bir değişiklik beklenmediği kaydedildi.

Rüzgar

Rüzgarın ise yurdun batı kesimlerinde kuzeyli, doğu kesimlerinde güney ve doğulu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette esmesi öngörülüyor.

Kuvvetli yağış uyarısı

Ülkenin doğusunda görülecek yağışların, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Rize'de kuvvetli sağanak, yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar, Hakkari, Van'ın güneyi ile ve Şırnak'ın doğusunda yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin edildiğinden buralarda yaşayan vatandaşlara uyarılarda bulunuldu. Bu sebeple kentlerde kuvvetli yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek sel, su baskını, kar yağışı beklenen yerlerde tipi, çığ riski, kuvvetli rüzgar, buzlanma ve don ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin altı çizildi.

Çığ tehlikesi uyarısı

Bu sabah ve gece saatlerinde Marmara ve Batı Karadeniz’de pus ve yer yer sis beklendiği öngörülen uyarıda, doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin edildiği vurgulandı. Bunun yanı sıra Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunduğu ifade edilen uyarıda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.

Yorumlar (0)