Türk sinemasının usta ismi Murat Soydan hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Murat Soydan, 84 yaşında hayata gözlerini yumdu.

YAŞAM 11.06.2024, 13:51 12.06.2024, 09:42 Şeyda Gül
Türk sinemasının usta ismi Murat Soydan hayatını kaybetti

Türk sinemasına damga vuran isimlerden Murat Soydan’ın vefat haberini kızı Mehveş Soydan duyurdu. sosyal medya paylaşımıyla acı haberi duyurdu. Yeşilçam yıldızlarından olan ve gerçek ismi Rüçhan Tercan olan Murat Soydan, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Canım babamı kaybettik

Vefat haberini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Soydan'ın kızı Mehveş Soydan, “Canım babamı kaybettik, başımız sağ olsun” ifadelerini kullandı.

Altın Portakal'da en iyi oyuncu ödülü

Sinema kariyerine 1966'da Nejat Saydam'ın 'Kolsuz Kahraman' filmiyle adım atan Murat Soydan, 1972 yılında 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Zulüm' filmindeki rolüyle 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü almıştı.

Murat Soydan kimdir?

2 Ekim 1940'ta babasının memuriyeti dolayısıyla bulunduğu Kırklareli’in Lüleburgaz ilçesinde dünyaya gelen Murat Soydan’ın gerçek adı Rüçhan Tercan olarak biliyor. İlk ve ortaokulu Lüleburgaz’da, liseyi ise Edirne’de okuyan Soydan, üniversite için İstanbul'a geldi. İktisadi İlimler Akademisi'nde okurken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi bölümünü bitiren Soydan, aynı zamanda üniversite tahsili sırasında Tekel'de memurluk yaptı. Askerliğini yedek subay olarak yapan Soydan, 1966 yılında Perde mecmuasının açtığı yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinemaya geçti.

Kolsuz kahraman ile hayatımıza girdi

Sinema hayatına 1966 yılında Nejat Saydam'ın çektiği Kolsuz Kahraman adlı filmle başlayan Soydan, filmin kadrosunda Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı ile rol aldı. 1970'li yılların Jön oyuncularından olan Murat Soydan, birçok filmde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit'le başrolü paylaştı.

"Kahveci Güzeli", "Devlerin Öcü", "Ah Bir Zengin Olsam", "Son Söz Benim", "Altın Tabancalı Ajan", "Kurt Dölü" ve "Kırmızı Gece" gibi filmlerle hafızalara kazınan Soydan, "Acı Hayat", "Sinekli Bakkal", "O Hayat Benim" adlı dizilerde canlandırdığı karakterleriyle izleyicinin karşısına çıktı.

2 evlilik yapan Murat Soydan, bu evliliklerinden Ali ve Mehveş adlarında 2 çocuk sahibi oldu.

Yorumlar (0)