Site sakinleri geri dönüşümü kazanca çevirdi

Ankara'daki 215 daireli sitede yaşayanlar, kağıt, cam, plastik atıklar ve bitkisel yağlar ayrıştırılarak geri dönüşüme göndererek elde ettikleri gelirle sitenin peyzaj giderinin yarısını karşılıyor.

YAŞAM 04.06.2024, 14:04 04.06.2024, 18:30 Şeyda Gül
Site sakinleri geri dönüşümü kazanca çevirdi

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de atıkların kaynağında en aza indirilmesi, türlerine ayrılması ve geri kazanımı çalışmaları yaygınlaşıyor. Bunu bir örneğinin karşılaşıldığı Ankara’nın Büyükesat Mahallesi'ndeki bir site özellikle çevrecilerden tam not aldı. Aldıkları ortak kararla evlerindeki çöpü kağıt, cam, plastik ve bitkisel yağ olarak ayrıştıran site sakinleri, ayrıştırdıkları çöpleri binalardaki geri dönüşüm depolarına bırakıyor. Depolarda düzenli şekilde biriken atıklar, belediyelere ve geri dönüşüm firmalarına gönderilerek hem atıklardan kazanç elde ediliyor hem de çevreye zarar en aza indiriliyor.

Çöplerimizi evde ayrıştırmamız gerekiyor

Konuya ilişkin açıklama yapan site sakini ve Dönüştüren Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nagihan Yılmaz, 19 yıldır geri kazanım sektöründe çalıştığını ifade etti. Atıkların geri dönüşümünü sosyal bir girişim olarak gördüğünü belirten Yılmaz, çevresindekileri de çöplerden geri kazanımlarının sağlanması konusunda bilinçlendirmeye çalıştığını anlattı. Bu noktada ilk hareketi kendi evinde başlattığını dile getiren Yılmaz, evde kızartma yaparken kullanılan bitkisel yağın, bir süre sonra sağlıksız hale geldiğini ve atık olarak ayrışması gerektiğini vurguladı. Uygun şekilde bertaraf edilmeyen atık yağların doğaya da zarar verdiğini kaydeden Yılmaz, evdeki yağın üçüncü kullanımdan sonra mutlaka atık olarak ayrıştırılması gerektiğini anlattı. “Ben de evimde kullandığım bitkisel yağları pet şişeye koyup atık noktasına bırakıyorum. Bunların geri dönüşüme kazandırılmasını sağlıyorum” diyen Yılmaz, aylık 1 litreye yakın bitkisel yağ biriktirdiğini vurguladı.

Çöpler ayrıştırılmadan atıldığında çok maliyetli

Binalarında her katta atıkları cinsine göre depolama kutuları olduğunu anlatan Yılmaz, evsel çöpleri ayrıştırarak bu noktalara bıraktığını söyledi. Kaynakların tükendiğini ve bu nedenle atıkları çok doğru şekilde depolamak gerektiğini belirten Yılmaz, çöpler ayrıştırılmadan atıldığında hem çok maliyetli hem de geri kazanım oranının oldukça düşük olduğunu belirtti. Yılmaz, “Bizim ekonomiye katkı sağlamamız için çöplerimizi evde ayrıştırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

1 ayda depomuzun tamamı atıkla dolmuş oluyor

Site görevlisi Serap Selek de aldıkları kararla daire sakinlerinden evlerindeki çöplerini kağıt, cam, plastik ve bitkisel yağ olarak ayrıştırmasını istediklerini aktardı. Bunları katlarda bulunan atık deposuna atmasını istediklerini belirten Selek, site sakinlerinin bu konuda oldukça duyarlı olduğunu dile getirdi. Bir camın ya da plastiğin doğada çözülmesinin yıllar aldığını vurgulayan Selek, daire sakinleri ve site yönetiminin bu bilinçle hareket ettiğini söyledi. Konuya çok özen gösterdiklerini ifade eden Selek, “Umarım bu çalışmayla diğer sitelere de örnek olabiliriz. 1 ayda depomuzun tamamı atıkla dolmuş oluyor” şeklinde konuştu.

Ücreti sitenin giderlerinde kullanıyoruz

Depoda topladıkları atıkları belediyelere ve ilgili firmalara gönderdiklerini söyleyen Selek, atıklardan elde ettikleri ücreti sitenin giderlerinde kullandıklarını belirtti. Selek, “Yaptığımız bu çalışmayla geri dönüşüme katkı sağlıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)