Sezon bitti, bakımlar başladı

Akdeniz'de av sezonunun sona ermesiyle Mersinli balıkçılar, teknelerini bakıma almaya başladı. Karaya çekilen teknelerde önce kalafatlama, tamirat, macunlama ve boyama işlemleri gerçekleştiriliyor. Ardından tekrar denize indirilen teknelerin motor ve ağ bakımları yapılıyor.

YAŞAM 22.05.2024, 09:45 23.05.2024, 09:44 Melina Ay
Sezon bitti, bakımlar başladı

Akdeniz'e 321 kilometre kıyısı olan Mersin'de balıkçılık, önemli bir ekonomik gelir kaynağı sağlıyor. Mersin genelindeki birçok balıkçı, 15 Nisan'da başlayan av yasağı nedeniyle teknelerini barınaklara çekti. Bir aylık dinlenme sürecinin ardından tekneler, karaya çekilerek bakıma alındı. Bu süreçte teknelerin önce kalafatlama, tamirat, macunlama ve boyama işlemleri yapılıyor. Bu işlemler tamamlandıktan sonra tekneler tekrar denize indirilip motorları takılıyor. 15 Eylül'de başlayacak yeni av sezonundan bir ay önce ise balıkçıların ağ takımı ve bakımına geçeceği belirtiliyor. Erdemli Balıkçı Barınağında balıkçı teknelerinin yanı sıra denizde diğer işlerde kullanılan teknelerin de bakımları gerçekleştiriliyor. Şu anda bakımı yapılan bir tekneyi denize indirdiklerini belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Berkay Bilgiç, “1 ay önce de karaya çekmiştik. Tekne sahibi bakımını bitirdi, biz de tekrar denize indiriyoruz” dedi.

“Denize indirildikten toplanıyor”

Sezonun kapalı olması nedeniyle tekne bakımlarının yapıldığını belirten Bilgiç, “Tekneler denize indirildikten sonra toparlanma süreci başlıyor. Motorların ve vinçlerin çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Tekne tamamen aktif hale geldikten sonra ağ bakımlarına geçiliyor” şeklinde konuştu. Karada yapılan bakımlarla ilgili bilgi vererek açıklamasını sonlandıran Bilgiç, özellikle boya ve pervane bakımlarına dikkat edildiğini söyledi.

Herkes için bakım zamanı başladı

Makine Mühendisi Kadir Sağlam ise, teknelerinin bakıma alındığını belirterek, “Bu dönemde hem balıkçılar hem de bizler teknelerimizin bakımını yapıyoruz. Şu anda teknemizdeki kaynak işleri tamamlandı, astar atılıyor ve ardından boya yapılacak. Sonrasında denize çıkaracağız” diye konuştu.

Yorumlar (0)