Saat şu an kaç? Saatler geri alındı mı?

Saatler geri alındı mı, şu an saat kaç? Bu sorulara yanıt haberimizde.

YAŞAM 28.10.2019, 10:04 28.10.2019, 10:11
Saat şu an kaç? Saatler geri alındı mı?

Yaz saati uygulamasının sonlandırılmasıyla birlikte Avrupa, saatleri geriye alıyor. Türkiye'de ise yaz saati uygulaması 2016'dan beri kesintisiz devam ettiriliyor.

"Saatler geri alındı mı?" sorusuna açıklama geldi. Türkiye'nin 3 yıldır devam ettirdiği yaz saati uygulaması, kışın gelmesiyle birlikte Avrupa'da bitiriliyor ve kış saati uygulamasına geçiliyor. Avrupa'nın kış saati uygulamasına geçerek saatleri 1 saat geri alması, Türkiye'deki telefonlar, bilgisayarlar ve hatta arabaların saatlerinde otomatik olarak 1 saat geri alınması anlamına geliyor.

Saat şu an kaç?

Vatandaş, erken saatte yola koyulmanın da etkisiyle yaşadığı kafa karışıklığıyla "saat şu an kaç?" sorusunu soruyor. Sosyal medya üzerinde de çok sorulan bu soruya yanıt, Enerji Bakanlığı'ndan geldi.

CNN Türk'te bir programa katılan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, yaz saati uygulaması hakkında "2016'da tek saat uygulamasına geçme kararı almıştık. Epey eleştiri konusu olmuştu. Bununla ilgili biz o dönem teknik çalışma da yaptırmıştık. Yıllık 1 milyar TL civarında tasarruf etti Türkiye bu uygulama ile. Avrupa Birliği de geçtiğimiz aylarda bir karar aldı ve üye ülkelerin artık tek saate geçme yönünde bir tavsiye kararı aldı" ifadelerini kullandı.

Saatler, Türkiye'de geri alındı mı? Saatler geri alınacak mı?

Cumhurbaşkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayınladığı kararda, gün ışığından en fazla faydanın sağlanması için Türkiye çapında uygulanan ileri saat uygulamasının (yıl boyu devam eden yaz saati, GMT +3) her yıl, yıl boyunca sürdürüleceğinin kararlaştırıldığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı kararında yaz saati uygulamasıyla ilgili 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da lağvedildiği belirtildi.

Yaz saati ve kış saati uygulaması nedir?

Güneş enerjisinden yıl boyu en fazla yararı sağlayabilmek adına, bir ülkenin ortak saat çizgisinin mevsimlere göre değiştirilmesi düşüncesi ilk kez Almanlar tarafından denenmiştir. Almanların bu uygulaması başarılı olunca bir çok ülke de aynı uygulamaya geçmiştir.

Türkiye'de yaz mevsimi saati, 3. saat diliminde bulunan Iğdır ilinin yerel saati (45° Doğu Boylamı), kış mevsimi saati ise 2. saat dilimindeki İzmit ilinin yerel saatine göre (30° Doğu Boylamı) ayarlanıyor.

Yorumlar (0)