Nesli tükenmekte olan türdeki kaplumbağa, ölü bulundu

Manavgat ilçesinde, uzatma ağlarına takılarak ağır yaralanan ve nesli büyük tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağası, kıyıya ölü olarak vurdu.

YAŞAM 03.04.2024, 16:53 04.04.2024, 18:05 Melina Ay
Nesli tükenmekte olan türdeki kaplumbağa, ölü bulundu

Manavgat Sorgun-Side kıyıları, deniz ekosistemi için son derece kritik bir öneme sahiptir ve bu alan, nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarının en yoğun yuvalama bölgelerinden biridir. Bu kıyılardaki deniz kaplumbağalarının korunması ve yaşam alanlarının sürdürülebilirliği için çalışmalar yapan DEKAFOK Kıyı Koruma Derneği ekipleri, Manavgat bölgesinde oldukça nadir rastlanan bir olayla karşılaştılar. 7 gün 24 saat boyunca sahada çalışan ekipler, ölü olarak kıyıya vuran bir yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia Mydas) tespit etti.

Sayıları çok azaldı

Deniz ekolojisi ve biyolojisi için kritik öneme sahip olan Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağası, deniz çayırlarını yiyerek balık türlerine yeni yumurtlama alanları açmasıyla bilinir. Ancak, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından popülasyonu büyük tehlike altında olarak kabul ediliyor. Özellikle Akdeniz havzasında, bu türün yumurtlama dönemine girmiş olgun dişi sayısının sadece 500 ile bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, deniz kaplumbağalarının nadirliğini ve korunma ihtiyacını vurguluyor.

“Uzatma ağlarına takılmış

Manavgat gibi önemli kıyı habitatlarında yaşayan yeşil deniz kaplumbağalarının yaşam döngüsü hakkında bilgi veren Deval, “Yavrular, yumurtadan çıktıktan sonra hızla açık denize göç ederler ve burada 20-30 santimetre uzunluğa ulaşana kadar su yüzeyinde kalırlar. Daha sonra verimli kıyı habitatlarına göç ederler ve 5-8 yıl boyunca bu alanlarda kalırlar. Kıyı bölgelerinde, yeşil kaplumbağalar genellikle deniz çayırları ve yosunlarla beslenirler. Ancak, Side-Manavgat kıyılarındaki zengin deniz çayırlıklarına gelmiş olan genç bir yeşil deniz kaplumbağasının ne yazık ki ölü olarak kıyıya vurmuş. Yapılan ilk analizler, kaplumbağa yavrusunun uzatma ağlarına takılması sonucunda öldüğünü göstermektedir” dedi.

Yorumlar (0)