Meteoroloji uzmanları uyardı: Dünya ‘1.5 derece’ sınırının eşiğinde!

Meteorolojinin verilerine göre, 2023 yılı Aralık ayı, son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kaydedildi. Bu sıcaklık artışının, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirten uzmanlar, 2024 yılında yeni sıcaklık rekorlarının kırılmasının beklendiğini vurguluyor.

YAŞAM 18.01.2024, 08:39 Buse Önder
Meteoroloji uzmanları uyardı: Dünya ‘1.5 derece’ sınırının eşiğinde!

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Murat Türkeş, 2023'ün küresel ortalama yüzey sıcaklıkları açısından en sıcak yıl olduğunu belirtiyor. Paris Anlaşması'nda belirlenen ve insan kaynaklı küresel ısınma için hedeflenen "1.5 derece" sınırının da 2024 yılında aşılabileceğini öngören Türkeş, sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1.48 derece arttığını söylüyor ve küresel ısınmanın önlenmesi için daha fazla çaba sarf etme gerekliliğine dikkat çekiyor.

İklim değişikliği yaşanıyor

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Barış Önol, 90'lı yıllardan bu yana kış ayları da dahil olmak üzere sıcaklık ortalamalarındaki artışın iklim değişikliğinin belirgin etkilerinden biri olduğunu vurguluyor. Özellikle Doğu Anadolu'da yetersiz kar yağışı ve erken kar erimesinin tarım, turizm ve diğer sektörleri olumsuz etkilediğini belirten Önal, “Önümüzdeki 3 aylık döneme dünyanın her yerinde istisnasız olarak hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok üzerinde olacağı yönünde. Bu gerçekten de ekstrem bir durum. Tüm dünyada aynı anda sıcaklık artışı iklim değişikliğinin önemli bir sinyali ve endişe verici” ifadelerini kullandı.

2024’te yeni rekorlar kırılmasının olası olduğunu vurgulayan Önal, “Bu yıl küresel ortalama sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecelik sınırın üzerine çıkması çok güçlü bir ihtimal. Fosil yakıtlarla ilgili sorunumuzu çözmezsek bu sorun sürecek” uyarılarında bulundu.

Yağışlar yüzde 89 oranında arttı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporuna göre, Türkiye genelinde 2023 Aralık ayı yağışları normalin altında gerçekleşirken, geçen yıla göre %89 arttığı belirtildi. Bölge genelinde yağışlarda azalma yaşanırken, İç Anadolu Bölgesi'nde %31'lik bir azalma gözlemlendi.

En yüksek sıcaklık 49.5 olarak kaydedildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 2023 yılında Türkiye genelinde kaydedilen meteorolojik verileri açıkladı. En yüksek sıcaklığın 49.5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en düşük sıcaklığın ise eksi 36.8 derece ile Gümüşhane'nin Olucak köyü Karayayla mevkisinde ölçüldüğünü belirtti.

Günlük en fazla yağış alan ilin 155.9 kilogram ile Giresun olduğunu ve en yüksek kar kalınlığının ise Rize'nin Güneysu ilçesi Handüzü Yaylası'nda 224 santimetre olduğunu bildirdi.

Yorumlar (0)