Meteoroloji'den son dakika uyarısı: 22 il için turuncu ve sarı kodlu alarm verildi

Meteoroloji’den yayımlanan hava durumunu raporuna göre, kuvvetli sağanak sebebiyle 3 ile turuncu, sağanak ve çığ tehlikesi nedeniyle de 19 ile sarı kodlu uyarı verildi.

YAŞAM 12.02.2024, 08:39 Şeyda Gül
Meteoroloji'den son dakika uyarısı: 22 il için turuncu ve sarı kodlu alarm verildi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 12 Şubat 2024 Pazartesi gününe ilişkin hava tahmin raporunu yayımladı. Buna göre, ülkenin batı kesimlerinde yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Marmara, Ege, Batı Akdeniz ile Ankara, Düzce, Bartın, Zonguldak, Bolu ve Eskişehir çevrelerinin ise sağanak yağışlı geçeceği kaydedilen raporda, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz kıyılarının yer yer gök gürültülü sağanak yağış görülmesi tahmin ediliyor.

Çığ tehlikesi bulunuyor

Yağışların Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ile Antalya, Isparta çevrelerinin yanı sıra Burdur'un doğu kesimlerinde kuvvetli olması öngörülüyor. İç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis beklendiği aktarılan raporda, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunduğuna dikkat çekildi. Bu nedenle yapılan uyarıda, “Doğu Karadeniz’in yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Kuvvetli yağış uyarısı

Çanakkale ile Balıkesir’in batı ilçelerinde, Edirne ve Kırklareli çevrelerinde, öğleden sonra İzmir ve Aydın çevreleri ile Manisa’nın batısında kuvvetli (21-50 kg/m2) görülmesi beklenen yağışlar, Balıkesir’in batı ilçeleri, Çanakkale’nin güneydoğusu ile Muğla’da çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış şeklinde görülecek. Bunun yanı sıra rüzgarın da güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/saat, kıyılarda 80 km/saat) eseceği tahmin edildiğinde bu illerde yaşayan vatandaşlar uyarıldı. Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar yaşanabileceğine dikkat çekilen uyarıda, “Yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum riski, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

Kuvvetli rüzgar uyarısı

Marmara, Ege ile Batı Akdeniz'de güneyli yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklenen rüzgar, Kıyı Ege'de zaman zaman fırtına (60-80 km/saat) şeklinde görülecek. Bu nedenle bu illerde yaşayan vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

22 il için turuncu ve sarı kod

Balıkesir, Çanakkale ve Muğla'da etkili olması beklenen kuvvetli sağanak nedeniyle turuncu kodlu uyarı verilirken 19 ilde ise yağışlar ve çığ tehlikesi sebebiyle sarı kodlu uyarı verildi.

Yorumlar (0)