Kurban Bayramı dersleri: Kesiye nasıl müdahale edilir?

Kurban Bayramı'ndan yaşanabilecek yaralanmalara karşı uyarılarını sıralayan Acil Tıp Uzmanı Doktor Mustafa İpek, "Bazen basit gibi görünen kesi, ciddi damarlara zarar verir. Ampütasyon ile sonuçlanabilecek riskler doğabilir." dedi. İpek, kasapların eldivensiz kesim nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve kene sokması gibi risklerle karşılaşabileceğini belirtti. Peki Kurban Bayramı'nda yaşanabilecek kazaların ardından ne yapılmalı? Kesi anında nasıl müdahale edilir?

YAŞAM 10.06.2024, 12:42 10.06.2024, 18:04 Hakan Öksüz
Kurban Bayramı dersleri: Kesiye nasıl müdahale edilir?

Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı öncesi son hazırlıklar yapılıyor. Her yıl Kurban Bayramı'nda yaşanan acemi kasap yaralanmaları, zaman zaman hayati tehlikelere yol açıyor. Bazı durumlarda yaralanmalar, ampütasyon ile sonuçlanabiliyor. Acil serviste sonlanan Kurban Bayramı kazalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini bildiren uzmanlar, uyarılarını sıralıyor. 

"Bazen basit kesiler gibi görünür ama hayati damarlara denk gelebilir"

Acil Tıp Uzmanı Doktor Mustafa İpek, Kurban Bayramı yaralanmalarına karşı uyarıda bulundu. Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde görevli Mustafa İpek, kurbanlıkların kesimi esnasında meydana gelebilecek basit kesilerin, hayati damarlara denk gelebileceğini söyledi. 

"Kasaplığı, bu işi meslek olarak yapanlara bırakın"

Ampütasyon ile sonuçlanabilecek ciddi kazaların yaşanabileceğini kaydeden İpek, "Acemi kasapların geçirdiği kazalar, büyük patolojilere neden olabiliyor. İşinin ehline teslim edildiği zaman Kurban Bayramı büyük oranda sorunsuz geçiyor. Kasaplık, eline bıçağı almakla olup bitmiyor. Kurban Bayramı'nda kasaplığı, bu işi meslek olarak yapan kişilere emanet etmek lazım." dedi.

Kesi anında nasıl müdahale edilir?

Yaralanma anında ilk müdahalenin olay yerinde yapılması gerektiğini, kanayan bölgeye baskılı bir pansumanın şart olduğunu söyleyen Acil Tıp Uzmanı Doktor Mustafa İpek, "Bu şekilde kanama engellenmeli. Şayet kanama durmayacak kadar şiddetliyse soğuk uygulama ile elevasyon (kanayan bölgenin kalp hizasından yukarı kaldırılması) gerekir. Damar yaralanması varsa kan yine de durmayabilir. Bu durumda kesinin gerçekleştiği bölgeye en yakın olan tek kemiğin üzerinden turnike yapılır. Yaralanma bacaktaysa turnike uyluk bölgesine uygulanmalı." ifadelerini kullandı.

Kasaplar için KKKA ve kene riski

Eldivensiz yapılan kurban kesimlerinin ciddi sağlık riskleri barındırabileceğine işaret eden uzman Mustafa İpek, "Kasaplar, eldivensiz şekilde kesim yaparsa ciddi sağlık riskleri ile yüz yüze gelebilir. Kasap, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve kene sokması gibi durumlarla karşılaşablir. Bazen kesimden birkaç gün sonra kasapların vücudunda yaralar çıkabilir, döküntüler başlayabilir. Bazen buna ateş eşlik eder. Bu belirtiler görülürse acile ya da enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurmak elzemdir. Hayvana doğrudan temas etmemek gerekir." uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)