Kemal Sunal’ın ailesi telif davasını kazandı: Yargıtay'dan Yeşilçam filmleri için emsal karar

Kemal Sunal'ın yayınlanmaya devam eden filmleri için ailesi tarafından açılan telif hakkı davası, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen karar ile noktalandı. Sunal ailesi, sanatçının rol aldığı filmlerin, sinema dışında gösteriminin yayınlanmasına ilişkin açmış olduğu davada haklı bulundu ve aileye telif hakkı ödenmesi yönünde karar verildi.

YAŞAM 21.09.2023, 10:19 21.09.2023, 10:28
Kemal Sunal’ın ailesi telif davasını kazandı: Yargıtay'dan Yeşilçam filmleri için emsal karar

Türk sinema tarihinde unutulmaz sayısız filme imza atan Kemal Sunal'ın mirasçıları oğlu Ali Sunal, kızı Ezo Sunal Öztüyen ve eşi Hafize Gülderen Sunal, 10 yıl önce avukatları aracılığı ile İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine Kemal Sunal'ın oynadığı filmlerin sinema dışında yayınlayan firmanın haksız kazanç sağladığını ifade ederek telif hakkı davası açtı.

Sunal ailesinden 'telif hakkı' talebi

Sabah gazetesindeki habere göre söz konusu dava dilekçesinde, Kemal Sunal'ın 1970 ve 1990'lı yıllarda rol aldığı 45 sinema filminin, sinema gösterimi haricinde yıllarca çeşitli televizyon kanalları ile birçok dijital kanala satıldığı, söz konusu bu filmlerin sayısız defa yayınlandığı belirtilerek filmlerin yayınlanmasına yönelik 3 ayrı firmadan 'telif hakkı' talep edildi.

Dilekçede davalı şirketin filmlerden ciddi maddi gelir kaynağı elde ettiği ve bu duruma rağmen mirasçılara herhangi bir telif hakkı ödenmediği belirtildi.

Dava, avukatlar aracılığı ile istinaf edildi. Bölge Mahkemesi ise söz konusu 'telif hakkı' davasının kısmen kabul edilmesi yönünde karar verdi. Bölge Mahkemesi'nin 'kısmen' bozma kararı üzerine ise dosya Yargıtay'a taşındı.

Yargıtay’dan emsal karar

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ise Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. Dosya en üst mahkeme olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na taşındı. Genel Kurul ise telif hakkı davasının kabul edilmesi gerektiği yönünde karar vererek 72 maddede durumun gerekçelerini açıkladı.

Filmlerin çekildiği dönem yalnızca sinema salonlarında yer aldığını, oyuncunun ise bu kapsamda ücret aldığını belirten Genel Kurul, eser sahipliği ile bağlantılı haklar bakımından sağlanan 70 senelik koruma süresini göz önünde tutarak, eserlerin yapım tarihlerinde öngörülemeyen ve yeni yayın alanlarının dikkate alınmadığını kaydetti. Genel Kurulun kararı ile Kemal Sunal'ın mirasçılarından izin alınmaksızın yapılan haksız kullanımlar nedeni ile yapımcılar aileye tazminat ödeyecek.

"Yeşilçam emektarları içinde umut olacak"

Konuya ilişkin açıklama yapan Avukat Özge Tosunöz Sarı, "Bu karar, Yeşilçam film emektarlarına da emsal bir karar olacak. Sinema sözleşmesi yapılan fakat filmleri farklı platformlarda yayınlanan Yeşilçam oyuncuları da bundan sonra telif hakkı isteyebilecek" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)