Kayıtlarda ölü gözüküyor, bankaları inandıramıyor!

Kahramanmaraş merkezli depreme Hatay'daki evinde yakalanan Ahmet Artan, mahsur kaldığı evinden yarım saatte kurtarılmıştı. Akrabalarını kurtarmak için gittiği yerde ikinci depreme yakalanan Artan, sisteme ölü olarak kaydedildiğini belirtti. Devleti 2 ayda ikna eden depremzede Ahmet Artan, şimdi de bankaları yaşadığına inandırmaya çalışıyor.

YAŞAM 20.02.2024, 11:12 Hakan Öksüz
Kayıtlarda ölü gözüküyor, bankaları inandıramıyor!

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıma uğrattığı Hatay'da yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetti. Afetzede Ahmet Artan (37), depreme Narlıca Mahallesi'ndeki evinde yakalandı. Yarım saatlik çalışmayla 3. kattaki evinden yara almadan kurtarılan Ahmet Artan, "ölü" olarak kayıtlara geçirildi.

2 ayda devleti ikna edebildi

Kendisiyle aynı ad, soyad ve baba adına sahip başka bir vatandaş yerine sisteme ölü olarak girilen Ahmet Artan, iki aylık mücadeleyle devleti yaşadığına ikna edebildi. İsim karmaşası nedeniyle pek çok sorun yaşayan Artan, banka kayıtlarında halen da "ölü" olarak göründüğünü belirtti.

"Akrabalara yardıma gittik, orada da ikinci depreme yakalandık"

Banka işlemlerini yapamadığını söyleyen Ahmet Artan, "6 Şubat'taki depremde evimiz ağır hasar aldı. Deprem sırasında 3. kattaki evimizden çıkamadık. Evden kurtarılınca sabahın ilk ışıklarıyla akrabalara yardıma gittik. Gittiğimiz yerde de öğlen diğer depreme yakalandık. Enkazda 40 dakika kaldık. Orada kayıtlara ölü olarak geçmişim. Devlet kayıtlarındaki durumu düzelttik ama banka kayıtlarında halen daha ölüyüm. Dün kredi kartı için başvuruda bulunduk." ifadelerini kullandı.

Sistemde ölü gözüktüğü öğrendiği anı anlattı

Depremzede Ahmet Artan, kayıtlarda ölü gözüktüğünü nasıl anladığını şu ifadelerle dile getirdi:

"Kimlik numaram ile e-Devlet'e giremiyordum. Hastanenin önünde bir ambulans, aracıma çarptı. Polis tutanağında durumum ortaya çıktı. Aracın mirasçılarını sordular, ben de 'mirasçı yok' dedim. Aracın sahibi olduğumu belirttim. Polisler aracın sahibinin sistemde ölü gözüktüğünü söyleyince şoke oldum. İtiraz etsem de sistemde ölü gözüktüğümü söylediler. Devlet dairelerine gidip geldim, yaklaşık 2 ayda bu iş düzeltildi. Bankaların sisteminde ise halen daha ölü gözüküyorum."

"Arkadaşlarım 'yaşayan ölü' diyorlar bana"

Kendisiyle aynı ada sahip bir başka kişinin yerine sisteme ölü olarak kaydedildiğini belirten Ahmet Artan, "Onun yerine beni ölü olarak sisteme girmişler. Baba adımız aynıymış. Afetin ilk haftasında kendi akrabalarımızı defnetmek için uğraştık. Bir ay boyunca gönüllü olarak arama kurtarma faaliyetlerinde yer aldım. Meğer ben ölüymüşüm de farkına varmamışım. Bankalardan bu hatanın düzeltilmesini rica ediyorum. Arkadaşlarım 'yaşayan ölü' diyorlar bana. Resmen ağlanacak halimize gülüyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)