Kavurucu sıcaklar kapıda! Hangi bölgeler ne kadar etkilenecek?

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde sıcaklık, mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyredecek. Diğer bölgelerde ise bu fark 4 ila 8 derece olacak. Özellikle Antalya'da, önümüzdeki hafta sonuna kadar hava sıcaklığının 37 ila 45 derece arasında seyretmesi bekleniyor.

YAŞAM 11.06.2024, 02:48 Melina Ay
Kavurucu sıcaklar kapıda! Hangi bölgeler ne kadar etkilenecek?

Yaz mevsimiyle birlikte sıcak hava etkisini artırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Şahin Şahbaz, bu hafta ülke genelinde beklenen sıcaklık artışı hakkında açıklamalarda bulundu. Geçen hafta Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülen yağışlı hava, artık yurttan uzaklaşıyor ve sıcak havanın yerini alıyor. Şahbaz, "Ülkemiz, bugünden itibaren yüksek basınçlı sistemin etkisi altına girecek. Bu nedenle önümüzdeki hafta sonuna kadar az bulutlu, açık ve sıcak bir hava bekliyoruz" dedi.

Şahbaz'a göre, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken diğer bölgelerde ise mevsim normallerine yakın seyrediyor. Özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde sıcaklıkların 8 ila 12 derece arasında artacağını belirten Şahbaz, diğer bölgelerde ise sıcaklıkların 4 ila 8 derece arasında mevsim normallerinin üzerine çıkacağını ifade etti. Hafta sonuna kadar bu durumun devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu seferki Afrika sıcaklıklılarından farklı

Şahbaz, hafta sonundan sonra yurdun yeni bir yağışlı sistemle karşı karşıya kalacağını belirtti. Yağışların batı bölgelerinden başlayarak etkisini göstereceğini ve sıcaklıkların mevsim normallerine düşeceğini söyledi. Ayrıca, Şahbaz, bu hafta beklenen sıcaklıkların ‘Afrika sıcakları’ olarak adlandırılan sıcaklıklardan farklı olduğunu vurguladı.

3 büyükşehirin hava tahmini 

Şahbaz, Ankara, İstanbul ve İzmir'de önümüzdeki üç gün boyunca yağış beklenmediğini ifade etti. Ankara'da sıcaklıkların mevsim normallerinin 8-9 derece üzerine çıkacağını belirtirken, İstanbul'da bugün hava sıcaklığının 32 derece olacağını, çarşamba ve perşembe günü ise 34 dereceye yükseleceğini bildirdi. Ayrıca, İstanbul'da sıcaklıkların mevsim normallerinin 9-10 derece üzerinde seyredeceğini ve bazı bölgelerde daha da yükselebileceğini söyledi. İzmir'de ise sıcaklıkların bugün 38, çarşamba ve perşembe günü ise 40 dereceye kadar çıkabileceğini belirtti.

Önümüzdeki günler sıcaktan kavrulacak iller

Antalya'da hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta sonuna kadar daha da yükseleceği uyarısında bulunuldu. Valilikten yapılan açıklamada, son meteorolojik değerlendirmelere göre, halihazırda mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde daha da artacağı belirtildi. Açıklamada, “Antalya'da mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde seyredecek hava sıcaklığının 37 ila 45 derece arasında olması bekleniyor. Yüksek sıcaklık nedeniyle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın, günün en sıcak saatleri olan 11.00-16.00 arasında açık alanda bulunmamaları önemle tavsiye edilir” ifadeleri yer aldı.

Meteorolojik raporlara göre, İzmir'de 12 ve 13 Haziran tarihlerinde en yüksek hava sıcaklığının 40 derece, Manisa'da ise 12 Haziran'da 45 derece, Aydın'da ise 13 Haziran'da 45 dereceye ulaşması bekleniyor. Balıkesir'de ise 12 Haziran'da hava sıcaklığının 42 dereceye yükselmesi öngörülürken, Çanakkale'de en sıcak günün 14 Haziran'da 36 derece olması bekleniyor.

Yorumlar (0)