Kadınlar sahada: Enerji üretimine katkı sağlıyorlar

Türkiye'nin enerji ihtiyacına önemli katkı sağlayan Tüpraş, kadın istihdamında güçlü bir rol oynamaya devam ediyor. Rafineri sahalarında uzmanlaşmış kadın teknisyenler, mühendisler ve operatörler, Tüpraş'ın enerji üretiminde eşitlik anlayışını simgeliyor.

YAŞAM 07.03.2024, 17:39 08.03.2024, 17:28 Buse Önder
Kadınlar sahada: Enerji üretimine katkı sağlıyorlar

Türkiye'nin en büyük rafineri şirketlerinden biri olarak yıllık 30 milyon ton üretim kapasitesiyle Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir role sahip olan Tüpraş,  sadece enerji üretiminde değil, aynı zamanda kadın istihdamında da öncü bir konumda bulunuyor.

Rafineri sahalarında çalışan kadın teknisyenler, operatörler ve mühendisler, Tüpraş'ın "Eşitlik için enerjimiz bitmez" anlayışının bir parçası olarak, saha operasyonlarından karar mekanizmalarına kadar birçok kritik görevde yer alıyor. Türkiye genelindeki tüm rafinerilerinde kadın istihdamını artırmak için yürütülen çabalar, yeni işe alım süreçlerinde yüzde 50 kadın hedefiyle destekleniyor.

Kadınlar kritik rollerde çalışıyorlar

2023 sonu itibarıyla yüzde 37 seviyesine ulaşılan kadın istihdam oranı, küresel enerji sektöründeki kadın istihdamının yüzde 22 seviyesinden daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Tüpraş, bu oranı daha da yükselterek kadın çalışanların şirketteki etkin rolünü güçlendirmeyi hedefliyor.

Tüpraş'ın İzmit Rafinerisi sahasında yıllık 11,3 milyon ton üretim kapasitesine sahip olup, kadın istihdamının yüzde 8'ini oluşturuyor. Özellikle Ar-Ge merkezinde görev yapan kadın araştırmacılar, şirketin gelecek hedeflerini gerçekleştirmede kritik bir rol oynuyor.

Kadın temsili yüzde 40 olacak

Teknik Emniyet Direktörü Pınar Çağdaş Duran, şirketteki kadın-erkek eşitliğini vurgulayarak, "Rafinerinin kapısından girdiğimiz andan itibaren hepimiz birer mühendisiz, teknisyeniz, operatörüz, iş arkadaşıyız" dedi.

Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki taahhütleri çerçevesinde, Tüpraş, gelecek dönemde yetenek havuzunun kadın çalışan oranını yüzde 50'nin altına düşürmemeyi ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik pozisyonlarında kadın temsilini yüzde 40 oranına çıkarmayı amaçlıyor.

Tüpraş'ın "Enerjimiz Geleceğe" stratejik dönüşümü, çalışanlarını 2050 Karbon Nötr hedefine ulaşmak ve sürdürülebilir enerji üretimi konusunda teşvik etmeye devam ediyor. Şirket, biyoyakıtlar, sıfır karbonlu elektrik ve yeşil hidrojen alanlarına odaklanarak, Türkiye'nin ve dünyanın enerji ihtiyaçlarına katkı sağlamayı sürdürüyor.

Yorumlar (0)