Çıldır'da hayat eksi 33 derecede dondu

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde hava sıcaklığı sıfırın altında 33 dereceyi gördü. Yaşanan dondurucu soğuklar sebebiyle ilçe akşamları sessizliğe bürünüyor.

YAŞAM 01.02.2024, 13:03 02.02.2024, 09:09 Şeyda Gül
Çıldır'da hayat eksi 33 derecede dondu

Ardahan'ın Çıldır ilçesi, Türkiye’nin en soğuk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Göle ilçesini geride bıraktı. Bu yıl hava sıcaklığının eksi 33 dereceye düştüğü Çıldır’da kışın yaşam zorlu geçmeye başladı. Yaklaşık 2 bin 630 nüfuslu ilçe merkezinde yaşayanlar zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamayı tercih ediyor. Özellikle hava karardıktan sonra etkisini arttıran dondurucu soğuklar nedeniyle ilçe tamamen sessizliğe bürünüyor.

Camlar buzla kapanıyor

İlçe sakinleri genelde evlerinde ve kahvehanelerde soba başında çay içerek ısınmaya çalışıyor. Akşamları sis ile pus çöken ilçede camlar buzla kaplanıyor.

Akşam adeta hayat bitiyor

İlk kez bu kadar soğuk hava gördüklerini söyleyen Aşık Şenlik Mahallesi Muhtarı Dural Karahan, soğuk havanın akşamları adeta ilçeyi esir aldığını ifade etti. “Akşam adeta hayat bitiyor. Biz de zamanımızı kahvede geçirmeye çalışıyoruz” diyen Karahan, tek isteklerinin bu bölgelere de artık doğal gazın gelmesi olduğunu söyledi. Karahan, “O zaman soğuklarla mücadele etmek daha kolay olacak ve inşallah göç durmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Artık biz rekor kırdık

85 yaşındaki Durdağı Çapan ise hem dondurucu soğukların hem sisin hayatı olumsuz etkilediğini ifade eden etti. Bugüne kadar Göle ilçesinin çok soğuk olduğunu ancak Çıldır'ın Göle'yi geçtiğini anlatan Veyis Koç ise “Eskiden Göle çok soğuktu ama artık biz rekor kırdık. Bu gidişle eksi 40'a kadar çıkabilir” dedi.

Yorumlar (0)