Balıkçıların kabusu Marmara yolunda

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Kartal, kış mevsimi normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar sebebiyle Kızıldeniz'den gelip, Akdeniz'e yayılan zehirli balon balığının rotasını Marmara Denizi'ne çevirdiğini ifade etti.

YAŞAM 22.01.2024, 18:14
Balıkçıların kabusu Marmara yolunda

İklim değişikliğinin denizlere olan etkisini değerlendiren Erdoğan Kartal, karaciğerlerinde veyahut derilerinde salgıladıkları zehirle insanlar ve balıklar için öldürücü özellik taşıyan balon balığının global ısınmanın etkisiyle Hint Okyanusu'nu geçerek, Ege Denizi'ne geldiğini kaydetti.

Kartal, bahse konu balığın geldiği ortama hızlı bir şekilde adapte olduğunu, işgalci bir tür olarak tanımlandığını dile getirerek, Ege'nin ardından Marmara'ya da yayılma ihtimalinin olduğunu ifade etti. 



"Balıkçıların ağlarına da zarar veriyor"

Global ısınmanın balıkların göç yönlerini değiştirdiğine işaret eden Kartal, "Isınma, balıkların üreme kalitesini, balıkların boylarının uzunluğunu, hatta rotasını değiştiriyor. Bu sebeple zehirli balon balığını çok kısa süre içinde Marmara'da, hatta Karadeniz'de bile görebiliriz. Bu tür çok çabuk ürüyor, zehirli olduğu için diğer balıkların yaşama ihtimali olmuyor. Balıkçıların ağlarına da zarar veriyor." diye konuştu.



"İnsanları felç ediyor ve hatta öldürebiliyor"

Kartal, söz konusu balığın denizlerde çeşitlilik yönünden tehlike oluşturduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığının bunun zararlarının önüne geçmek için kuyruklarını satın aldığını anımsatarak, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"İri olanlarına 12,5 TL ödüyor. Geçtiğimiz sene yaklaşık olarak 15 bin kadar zehirli balon balığı Tarım ve Orman Bakanlığına teslim edildi. Çabuk üreyen bir tür olduğundan dolayı da mücadele etmek bir hayli zor. Balıktaki bir kesede zehir var. Bu zehir, insanları felç ediyor ve hatta öldürebiliyor. Balon balığı asla yenmemeli. Hatta yüzerken dahi denk gelirseniz uzak durun. Önümüzdeki yaz aylarında Akdeniz sahillerinde görülme ihtimali çok yüksek. Buradan vatandaşlarımızı da uyarmış olalım."

Yorumlar (0)