Antalya Körfezi kirlilikle mücadele ediyor

Antalya Körfezi'nde artan kirlilik, balıkçıları zor durumda bıraktı. Ekonomik değeri olan balık türlerinin azalmasının yanı sıra, balıkçılar avladıkları balıklarla geçimlerini sağlamakta güçlük çekiyor.

YAŞAM 24.12.2023, 12:23 25.12.2023, 09:23 Buse Önder
Antalya Körfezi kirlilikle mücadele ediyor

Antalya Körfezi'ne Kızıldeniz'den göç ederek yerleşen ve burada balıkçıların ağlarına zarar veren, aynı zamanda ekonomik değeri olan türlerin popülasyonuna yedikleri balık yavruları ve yumurtalarıyla zarar veren balon balığıyla mücadele devam ederken, balıkçılar, körfezdeki balık popülasyonunun azalmasından endişe duyduklarını belirtti.

Ççıktıkları avlardan elleri boş dönmekten şikayetçi olan balıkçılar, balık popülasyonundaki azalmaya çözüm bulunamadığını ifade ederken, körfezin kimyasal ve katı atıklar nedeniyle kirlendiğini, bu durumun balık avını giderek zorlaştırdığını dile getirdi.

Balıkçılar ancak masraflarını karşılıyor

Antalya Balıkçı Barınağı Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, balık popülasyonundaki düşüşü özellikle son 4-5 yılda hissettiklerini ifade ederken, kimyasal kirlilik ve atıkların denizi etkilediğini düşündüklerini dile getirdi. Balıkçılar, 10 yıl önce 20-30 kilo balık tutarken şimdi ise 2 kilo balıkla ancak masraflarını karşılayabildiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu da yaptıkları incelemelerde kıyılarda ve akarsu kenarlarında kontrolsüzce kirlenme tespit ettiklerini söyledi. Gökoğlu, özellikle katı atıkların ağırlıkta olduğunu belirterek, körfezi kirletenlere ağır cezalar verilmesi gerektiğini vurguladı.

Oteller atıklarını denize atıyor

Balıkçılar, otellerin atıklarının denizi olumsuz etkilediğini vurgularken, bu durumun balık popülasyonunu düşürmeye başlamasına neden olduğunu belirtti. Ekonomik olarak zor duruma girdiklerini belirten balıkçılar, önlem alınmasını talep etti.

Prof. Dr. Gökoğlu ise atıkların bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, "Otellerin önüne gidiyorsunuz, sularda katı atıklar var. Zirai ilaç kutularının gelişi güzel kıyıya atıldığını gördüm. Her yer poşet, plastik atık var. O plastik atıklar balıklardan en son bize kadar geliyor" diye konuştu.

Yorumlar (0)