Amasra Kalesi çöküyor!

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Amasra Kalesi'nin altında yer alan kayaların büyük bir bölümünde çökmeler yaşandı. Surları tutan kayaların denize çökmesiyle birlikte büyük tehlike meydana geldiği ifade edildi. 

YAŞAM 21.10.2019, 14:30
Amasra Kalesi çöküyor!

Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Amasra Kalesi, 2015 yılının Temmuz ayında "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" olarak UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne dâhil edildi. 

Kaleiçi ve Boztepe mahallelerini çevreleyen, toplam uzunluğu 2 bin metre olan kale surlarında ara sıra küçük tadilatlar ve restorasyonlar gerçekleştirildi.

Karadeniz'in dalgaları hasar vermeye başladı

Helenistik, Arkaik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin yer aldığı Amasra’da, hava şartları ve Karadeniz’in dalgaları son zamanlarda Amasra Kalesi’ne hasar vermeye başladı.

Roma döneminde inşa edilen Kaleiçi Mahallesi’ni kemer köprü ile adacık üzerinde kurulu bulunan Boztepe Mahallesi’ne bağlayan  Amasra Kalesi’nin duvarları ve burçlarını tutan kayalıklarda denize doğru büyük kaya çökmeleri meydana geldi.

Boztepe Mahallesi'ndeki kale surlarının altındaki çökmelerden kaygı duyuluyor. Çatlaklar kale için büyük risk oluşturuyor. 

"Belediye olarak gereken hassasiyeti gösteriyoruz"

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır konunun bakanlığa bildirildiğini ifade ederek, "İlçemizin Boztepe Mahallesi’ndeki kale surlarının altındaki kayalıkların çöktüğü bilgisi bizlere ulaştı. Kale surlarımızın bazı bölümlerinde çökmeler meydana geldi. Biz de belediye olarak drone yardımıyla bu çökme yaşayan ve son hadisedeki çökme olayını görüntüleyerek, Bartın Valiliği aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduk. Aldığımız bilgilere göre, kalenin her alanın tadilatı değil ama bir kısmı için bakanlık nezdinde 2020 yılı yatırım programına alınacağını bizlere bildirdiler. Konuyla ilgili belediye olarak gereken hassasiyeti gösteriyoruz" dedi.

Yorumlar (0)