Afrika’dan başlayan 7 bin kilometrelik yolculuk Türkiye’de sonlandı

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne gelerek apartmanı andıran Leylek Ormanı’na yerleşen leyleklerin, Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek ülkemize geldikleri öğrenildi.

YAŞAM 19.03.2024, 11:37 20.03.2024, 11:55 Şeyda Gül
Afrika’dan başlayan 7 bin kilometrelik yolculuk Türkiye’de sonlandı

Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sınırları içerisinde Samsun Bafra Doğanca Mahallesi mevkiine gelen leylekler, ağaçlarda kat kat yuva oluşturdu. Leylek ormanına dişilerinden önce gelerek yuvalarını tamir eden erkek leylekler, kısa süre sonra dişi leyleklere kavuştu. Bölgede yaklaşık 5 ay kalması beklenen leylekler, yavrularını büyüttükten sonra Ağustos ayının sonunda daha sıcak ülkelere uçmak için yola çıkacak.

Yavrularını beslediklerini izlemek çok keyifli

Leylek ormanını gezen emekli öğretmen Nejdet Sungur, hobi olarak boş zamanlarımda 7- 8 yıldır kuş fotoğrafçılığı yaptığını söyledi. Havaların güzel olduğu zamanlarda genelde bu bölgeye geldiğini ifade eden Sungur, kuşların fotoğrafını çektiğini belirtti. Leyleklerin takip ettiği kuşlardan birisi olduğunu ifade eden Sungur, “Özellikle yavrularını besleme anları da çok güzel. Buradaki kuleye çıkarak yavrularının beslenmesi izlenebildiği için çok keyifli oluyor” şeklinde konuştu.

Kuleye çıkarak yuvaların içerisi görülebiliyor

Buranın Samsun halkı için bir nimet olduğuna vurgu yapan Sungur, normalde leyleklerin yuvasının yukarıda olduğu için aşağıdan o yavrularını besleme ya da birlikte vakit geçirmelerinin çok görünmediğini kaydetti. Kuleye çıkarak yuvaların içerisi görebildiklerini anlatan Sungur, böylece o güzel anlara şahit olmanın mümkün olduğunu vurguladı. Herkese tavsiye ettiğini dile getiren Sungur, “İnsanlarımızın doğaya çıkıp buraya gelip bu güzellikleri görmesi iyi olur diye düşünüyorum” dedi.

Yorumlar (0)