2024 yazı için korkutan uyarı! Rekor geliyor

Türkiye'de yaşanan sıcak hava dalgası, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarla yaz mevsimini andırıyor. Uzmanlar ise, Haziran 2023'ten bu yana sıcaklık rekorlarının sürekli kırıldığını belirtirken, 2024'ün kaydedilen en sıcak yıl olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

YAŞAM 04.04.2024, 16:39 Buse Önder
2024 yazı için korkutan uyarı! Rekor geliyor

Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki sıcak hava dalgası, 1 Nisan itibariyle 30 dereceyi aşarak rekor seviyelere yaklaştı. Antalya, Adana, Eskişehir, Muğla, İzmir, Aydın ve Manisa gibi önemli kentlerde yaşanan bu durum, iklim krizinin etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, iklim krizinin sıcaklık ve yoğun yağış gibi doğa olaylarını daha da şiddetlendirdiğini ve sıcak hava dalgalarının sıklığının arttığını belirtti.

Hava koşulları dikkat çekici oranda değişti

Prof. Dr. Tağıl, her yeni 10 yılda sıcak hava dalgalarının başlangıcının erkene çekildiğini ve sürelerinin uzadığını gözlemlediklerini ifade etti. Geçen hafta başlayan sıcak hava dalgasının daha önce görülmemiş coğrafyalara kadar ulaştığını kaydetti.

Hava koşullarının son zamanlarda dikkat çekici bir şekilde değiştiğini vurgulayan Tağıl, Haziran 2023'ten bu yana süren sıcaklık rekorlarına tanık olduklarını, hatta 2024'ün kaydedilen en sıcak yıl olan 2023'ü geçebileceğinin modellenmesinin endişe verici olduğunu belirtti.

Sıcaklıklar normalin üzerinde seyrediyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve azalan yağış miktarının artan kuraklık tehlikesine işaret ettiği belirtildi. Hava tahminlerine göre nisan ayının ilk yarısında da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün mevsimlik tahminlerine göre 2024 yılının nisan, mayıs ve haziran aylarında sıcaklıkların Türkiye'nin büyük bölümünde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği öngörülüyor.

Hava kalitesi de düşecek

Prof. Dr. Tağıl, sıcak hava koşullarının Asya'daki yüksek basınç sistemi ile Atlas Okyanusu üzerindeki alçak basınç sistemi arasındaki etkileşim sonucunda gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, son zamanlarda hava kalitesinde belirgin bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Güneyden gelen Afrika kökenli sıcak hava dalgasının Türkiye üzerine gelmesiyle birlikte hava kalitesinin de düştüğünü söyledi. Bu duruma toz taşınımının etkili olduğunu kaydeden Tağıl, toz etkisinin solunum rahatsızlığı olan insanlar için endişe verici olduğunu ve genel hava kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Yorumlar (0)