Yüksek Seçim Kurulu'ndan 11 itiraza ret

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Gümüşhane ve Ağrı ile 6 ilçe ve 3 beldede seçimlerin iptali ve oyların yeniden sayımına ilişkin başvuruları reddetti.

SİYASET 14.04.2024, 20:35 Buse Önder
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 11 itiraza ret

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından, İl Seçim Kurulları, partilerin seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı itirazları değerlendirmeye devam ediyor. Bugün saat 14.00'te toplanan Kurul, 3 saat süren bir toplantı sonucunda, 4 partiye ait 11 seçim bölgesindeki itirazları karara bağladı.

Kararlar doğrultusunda;

AK Parti'nin Gümüşhane'de seçimlerin iptali, Ağrı'da oyların yeniden sayılması, Tokat'ın Erbaa ilçesine bağlı Karakaya beldesi ile Elazığ'ın Arıcak ilçesi Bükardi ve Kayseri'nin Akkışla ilçelerindeki seçimlerin iptali talepleri reddedildi.

MHP'nin Aksaray'ın Sağlık beldesindeki seçimlerin iptal edilmesi sonucunda iptalin kaldırılmasına yönelik talebi ile Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesinde mazbata iptaline ilişkin itirazları reddedildi.

CHP'nin Tekirdağ'ın Ergene ve Kapaklı ilçelerinde oyların yeniden sayılması talebi reddedildi.

İYİ Parti'nin Ordu'nun Çatalpınar ve Ünye ilçelerindeki seçimlerin iptaline ilişkin talepleri reddedildi.

Yeniden Refah Partisi Siverek için YSK'ya itirazda bulundu

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Tandoğan ve Siverek Belediye Başkan adayı Hasan İzol, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde gerçekleştirilen seçimlere ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) olağanüstü bir itirazda bulundu.

İtirazın ardından YSK önünde açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Tandoğan, "31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen sayımda AK Parti adayı 64 oy farkıyla galip gelmişti. Ancak, İlçe Seçim Kurulu'nda bulunan sandıkların yeniden sayımında usulsüzlükler tespit edildi. Özellikle 1369, 1370 ve 1371 numaralı sandıklarda usulsüz bir sayım yapıldı” dedi.

Bir kişinin, 'bu sandıklarda şaibe var' diyerek İlçe Seçim Kurulu'na başvurduğunu belirten Tandoğan, “AK Parti temsilcisi, söz konusu 3 sandığın tekrar sayılmasını talep etti Ancak, İlçe Seçim Kurulu, usulsüz bir şekilde bu 3 sandığı tekrar saymıştır. İlginç bir şekilde, bu 3 sandığın sayımı sonucunda AK Parti'nin oylarında artış görülürken, Yeniden Refah Partisi'nin oylarında azalma yaşanmıştır. Bu durum, Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi'nde ciddi şüphelerin oluşmasına sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

18 adet buruşturulmuş oy pusulası ortaya çıktı

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa Siverek Belediye Başkan adayı Hasan İzol ise, "Bu hukuksuzluğun peşini bırakmamak ve seçmenlerimizin iradesine sahip çıkmak adına Ankara'ya geldik. Özellikle belirtmek isterim ki, AKP'nin yaptığı itirazlar yetkisiz bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Açılan sandıklarda tutanaklarda bulunmayan 18 adet buruşturulmuş oy pusulası ortaya çıkmıştır. Bu durumu sorduğumuzda ise herhangi bir tatmin edici cevap alamadık” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, oy torbalarının muhafaza edildiği yerde farklı girişlerin olduğunu ve torbalardan çıkan buruşuk oy pusulalarını gözlemlediklerini belirten İzol, “Üstelik, her üç sandıkta da ıslak imzalı tutanaklara muhalif sonuçların çıkması, oy torbalarında sonradan bir değişiklik yapıldığı ihtimalini güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.

Olağanüstü itiraz sürecinin 7 Nisan'da başladığı ve bugün saat 17.00'de sona erdiği belirtildi.

Yorumlar (0)