YSK olağanüstü toplandı: Oy pusulası değiştirildi

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart yerel seçimler öncesinde oy pusulasında değişikliğe gitti. Buna göre, 22 siyasi partinin ve 27 bağımsız adayın yarışacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için hazırlanan oy pusulası değişmiş oldu.

SİYASET 14.03.2024, 13:37 Şeyda Gül
YSK olağanüstü toplandı: Oy pusulası değiştirildi

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri yaklaşılırken oy pusulalarının şablonları da hazırlandı. Yüksek Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, seçime 34 siyasi partinin katılacağını ifade edilmişti. Açıklamada bağımsız adayların da bulunması nedeniyle bazı il, ilçe ve beldelerde oy pusulalarının çok uzun olabileceğini kaydedilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimi için 22 siyasi partinin ve 27 bağımsız aday yarışacak. İBB için basılan pusula ise en uzun pusula oldu. Pusulanın seçim sonuçlarına etki edebilecek bazı karışıklıklara neden olabileceği düşüncesiyle baskı öncesinde değişikliğe gidildi.

11 bin oy bağımsıza gitti

Başkanlığa başvuru yapan AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, oy pusulasında siyasi partilerle bağımsız adayları birbirinden kesin olarak ayırt edecek yeni bir şablon kullanılmasını talep etti. 2019'da yapılan İBB seçimlerinde, seçmen oy vereceği siyasi partinin altındaki bağımsız adaya kendi partisine oy verdiğini zannederek oy kullandığını dile getiren Özel, aynı yerde gibi algılayarak hem partisine hem de altındaki bağımsız adaya oy vererek oyunları geçersiz hale getirdiklerini belirtti. Bu şekilde AK Parti'nin logosunun altında bulunan bağımsız adaya 11 bin oy çıktığını söyleyen Özel, tüm ilçelerde toplam 319 bin 540 oyun geçersiz sayıldığını anımsattı. Özel, “Tek bir oyun bile önemli olduğu bu seçimlerde aynı sorunun yaşanmaması için şablonun değiştirilmesini istedik” ifadelerini kullandı.

Şablon değişti

Ak Partili Özel'in başvurusuna diğer partilerin temsilcilerinin imza vermesi üzerine YSK olağanüstü toplandı. Toplantının ardından YSK’nın partilerle bağımsızlar arasındaki boşluğa, boşluğu tümüyle kaplayacak şekilde “bağımsız adaylar” ibaresinin eklenmesine karar verdi.

Yorumlar (0)