Murat Kurum 'ilk kez açıklıyorum' deyip duyurdu: Satılmayacak çok ucuza kiralanacak

Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu toplantısında İstanbul'a ilişkin plan ve projelerini açıklayan AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, kentsel dönüşüme ilişkin İstanbullulara müjde üstüne müjde verdi.

SİYASET 25.01.2024, 13:24 25.01.2024, 13:54 Şeyda Gül
Murat Kurum 'ilk kez açıklıyorum' deyip duyurdu: Satılmayacak çok ucuza kiralanacak

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu toplantısında İstanbul'a ilişkin plan ve projelerini tek tek anlattı. Depremin bir milli güvenlik sorunu olduğunun altını çizen Kurum, İstanbul'da tek riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacaklarını ifade etti. "İlk kez açıklıyorum" diyen Murat Kurum 100 bin sosyal konut üreterek bu konutları kiralayacaklarını söyledi. Konutların satılmayacağının altını çizen Kurum, çok uygun bedellerle kiralanacağını anlattı. Yüksek kira fiyat artışlarına karşı düşük gelirlileri koruyacaklarını vurgulayan Kurum, 39 ilçenin tamamına ve en riskli bölgelerde ofislerini kuracağını belirtti.

600 bin konutumuzun bugünden tezi yok acilen dönüştürülmesi gerekiyor

15 gündür sahada olduğunu ve her gittiği yerde vatandaşların depreme hazırlık noktasında ne yapacağını söylediğini anlatan Kurum, kentsel dönüşümü sorduklarını ifade etti. “Biz de hep söylediğimiz gibi; deprem terörle mücadele kadar önemlidir, bir milli güvenlik sorunudur diyoruz. Evet, İstanbulluların gündemi depremdir, dönüşümdür” diyen Kurum, afetlere dirençli bir İstanbul vaat ettiklerini söyledi. Şu an 39 ilçede toplam 7,5 milyon ev ve işyerinin olduğunu hatırlatan Kurum, bunun 1,5 milyonunun maalesef risk altında olduğunu dile getirdi. Kurum, 600 bin konutumuzun bugünden tezi yok acilen dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.  

Büyükşehir, bizim bir ilçe belediyemizin bile başarısının yarısına ulaşamadı

“Aslına bakarsanız bizim kayıp 5 yıl olarak tarif ettiğimiz durum işte budur; söz verdiğinin yüzde 5’ini bile yapamamaktır” ifadelerini kullanan Kurum, büyükşehir belediyesinin ürettiği bu konut sayısıyla, bir ilçe belediyesinin bile başarısının yarısına ulaşamadığını aktardı. Gerçekten de iddia ettikleri gibi; bu hızla giderlerse dönüşümü 100 yılda bitirebileceklerini kaydeden Kurum, dönüşüm meselesinin ciddiyet ve sorumluluk duygusu istediğinin altını çizdi. Çünkü bunun insanın barınma hakkı ve güvenli yaşama hakkı olduğunu söyleyen Kurum, “Milletimizin bu haklarını bugüne kadar kimsenin insafına terk etmedik, bundan sonra da asla terk etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un en riskli yerlerinden başlayarak bir an önce işe koyulacağız

“Değerli İstanbullular, müsterih olun, bizlere güvenin. Çünkü biz dün Kastamonu’daki, Rize’deki Bartın’daki sellerde, Antalya Muğla’daki yangınlarda, Elâzığ’da, Malatya’da ve İzmir’deki depremlerde 46 bin konutu nasıl bitirdiysek. En son asrın felaketinin yaşandığı 11 ilimizde, 3 ayda 180 bin konutun inşasına nasıl başlattıysak. 1 Nisan sabahı görevi aldığımızda da İstanbul’un kaybettiği yılları süratle telafi edeceğiz” ifadelerini kullanan Kurum, herkesin evlerinde güven ve huzurla yaşamasını istediklerini vurguladı. Hiçbir ailenin acılar yaşamaması için; ellerinden gelen en yüksek iradeyi ortaya koymak istediklerini söyleyen Kurum, planlı programlı bir şekilde, ekip ruhuyla hareket ederek İstanbul’un en riskli yerlerinden başlayarak bir an önce işe koyulacaklarını ifade etti.

650 bin konut inşa edeceğiz

“İstanbullulara söz! İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız” diyen Kurum, bunun için de ülkemizin kaderini değiştirecek kentsel dönüşüm hamlesini süratle başlatacaklarını dile getirdi. Kurum, “5 yılda 39 ilçede yatay mimari eksenli, komşuluk ilişkilerini odağına alan, nüfusu tek bir kişi bile artırmayacak olan tam 650 bin konut inşa edeceğiz” dedi.

18 ayda 300 bin konut

Yeni güvenli, huzurlu yuvaların 300 binini, “adeta bilinçli bir şekilde” durdurulan KİPTAŞ eliyle yapacaklarını dile getiren Kurum, 15 Nisan’da hemen başvuruları alacaklarını belirtti. Yarısı bizden diyerek 700 bin lira hibe destek vereceklerini söyleyen Kurum, ilave olarak 700 bin lira kredi desteği, 100 bin lira taşınma yardımı vereceklerini ve 18 ayda tamamlayacaklarını vurguladı. Yine 250 bin yuvayı da vatandaşı ve özel sektörü destekleyerek dönüştüreceklerini anlatan Kurum, “Dönüşecek evin bulunduğu alana dair, “Kolaylaştırıcı Dönüşüm Planı” dediğimiz gerekli imar düzenlemelerini hemen hayata geçireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

100 bin kiralık sosyal konut: Satılmayacak, çok ucuza kiralanacak

100 bin sosyal konut üreterek bu konutları kiralayacaklarını söyleyen Kurum, konutların satılmayacağını ve çok uygun bedellerle kiralanacağını aktardı. Yüksek kira fiyat artışlarına karşı düşük gelirlileri koruyacaklarını kaydeden Kurum, “39 ilçemizin tamamına ve en riskli bölgelerde ofislerimizi kuracağız. Ne yapılacağını öğrenecek” dedi.

Afet risk yönetimi

Afet risk yönetim sistemini hayata geçireceklerini kaydeden Kurum, depremlere, afetlere karşı hangi adımları atmaları gerektiğini anlık bileceklerini söyledi. Kriz anı yönetiminin kaotik olmayacağını ifade eden Kurum, İstanbul'un her sokağını görebilecekleri, İstanbul'un dijital ikizini hayata geçireceklerini vurguladı. Toplanma alanlarını, alt ve üst yapıları afete hazır hale getireceklerini aktaran Kurum, normal zamanlarında kreş veya kütüphane olan yerler afet zamanında geçici yaşam alanı kuracaklarını vurguladı. Tüm toplanma alanlarında 2 milyon kişiye hizmet vereceklerini belirten Kurum, Atatürk Havalimanı'nda yeni bir afet yönetim merkezi kuracaklarını söyledi. İstanbul'a yeni 6 lojistik merkezi kuracaklarını açıklayan Kurum, İstanbul'un tüm gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacını buradan sağlayacaklarını dile getirdi. İletişim altyapısı için 9 noktada afet müdahale merkezi kuracaklarını anlatan Kurum, “2 acil durum hastanemize ek biri Arnavutköy'de biri Pendik'te iki yeni acil durum hastanesi kuracağız. Her iki yakaya ikişer afet ekiplerinin konaklayacağı, 8 yeni hasta yakını konaklama merkezi inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

Silivri’ye metrobüs geliyor

“Buradan da müjdemizi veriyoruz. Evet, Silivri’ye Metrobüs geliyor” diyen Kurum, amacının İstanbul’da şehrin her yanına aynı hizmetleri götürmek, şehrin merkezindeki yoğunluğu olabildiğince çeperlere taşımak olduğunu belirtti. Kurum, bu hedefle de D-100 karayolunu düzenleyerek metrobüs hattımızı TÜYAP - Silivri hattına kadar uzatacaklarını kaydetti.

Gece gündüz kesinlikle bir lira bile park ücreti almayacağız

“Kıymetli İstanbullular, sokaklarımızı, otopark olmaktan kurtaracağız. Güvenli ve ucuz otopark, İstanbullunun hakkıdır” diyen Kurum, İstanbul’a ilk 5 yılda üstü park altı otopark olacak, vatandaşın arabasını bırakarak toplu ulaşıma bağlantı kuracağı tam 250 bin araçlık otopark kazandıracaklarını ifade etti. İSPARK’ın durumunun ortada olduğunu söyleyen Kurum, bu kurumun liyakatsiz ellerde kötü yönetildiği için zarar ettiğini aktardı. Aracını evinin önüne park eden insanlardan bile para aldığı halde zarar ettiklerini söyleyen Kurum, “Ama kimse şüphe etmesin biz bu kurumu da ayağa kaldıracağız. Buradan da söz veriyoruz. Biz göreve gelir gelmez, kendi evinin önüne aracını park eden vatandaşlarımızdan; gece gündüz kesinlikle bir lira bile park ücreti almayacağız” dedi.

İSPARK müjdesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda İSPARK ücretlerinde yüzde 25 indirim yapılacağını duyuran Kurum, İSPARK otopark ücretlerinde indirime gideceğini ifade etti. Genel olarak 0-1 saat arası 52 TL iken tam gün ücreti 200 TL olduğunu hatırlatan Kurum, göreve geldiğinde yüzde 25 indirim yaptığı takdirde 0-1 saat arası 39 TL’ye, tam gün ücreti ise 150 TL’ye düşüreceğini vurguladı. İlk 15 dakikalık ücretsiz uygulamasını ilk yarım saate çıkarılacağını belirten Kurum, İSPARK'ın evinin önüne park edenlerden de ücret alındığını ve bu uygulamanın kaldırılarak ücret alınmayacağını söyledi.

Emeklilere 2 bin 500 TL'lik müjdesi

Vaatlerinde emeklileri de unutmayan Kurum, “İhtiyaç sahibi emekliler için her ay İstanbulkartlarına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)