İstanbul'da CHP yükselişe geçti: 14 ilçeden 26 ilçeye çıktı

İstanbul'da yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), hem Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda hem de ilçelerin çoğunluğunda yarışı önde tamamladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yılında kazandığı 14 ilçe sayısını dünkü seçimlerde 26’ya yükseltti.

SİYASET 01.04.2024, 13:01 Melina Ay
İstanbul'da CHP yükselişe geçti: 14 ilçeden 26 ilçeye çıktı

Türkiye, 31 Mart’ta yerel yönetimi belirlemek için sandık başına gitti. CHP, İstanbul'da yapılan yerel seçimlerde, 2019 yılına göre kazandığı ilçe sayısını 14'ten 26'ya yükseltti. Bayrampaşa, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla, Üsküdar ve Beykoz ilçeleri AK Parti'den CHP'ye geçti. CHP, Silivri ilçesini ise, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yönetiminden yüzde 59,19 oranla devraldı.

Seçmen tercihlerine bakıldığında, uzun yıllardır AK Parti'nin üstünlüğünü koruduğu ilçelerde bile çoğunluk CHP'li adaylara oy verdi. Üsküdar'da, 1989'dan bu yana AK Parti'nin kazandığı seçimleri bu kez CHP adayı Sinem Dedetaş kazanarak, belediyeyi 35 yıl sonra tekrar sosyal demokrat yönetimine geçirdi.

Hangi ilçeleri kendi yönetimine aldı?

Eyüpsultan'da 4 dönem sonra AK Parti'nin seçimi kaybetmesiyle Mithat Bülent Özmen belediye başkanlığını kazandı.

Beyoğlu'nda ise 6 dönemdir AK Parti'nin kazandığı seçimleri CHP'li İnan Güney aldı ve böylelikle 35 yıl sonra seçmen tercihini CHP'den yana kullandı.

Tuzla'da 7 dönem sonra CHP ilk kez seçimi önde tamamladı ve Eren Ali Bingöl belediye başkanı seçildi.

Şile'de 1994'ten beri sosyal demokratların kazanamadığı seçimleri bu kez CHP'li Özgür Kabadayı kazandı.

Sancaktepe, 2008'de ilçe statüsüne kavuştuğundan beri ilk kez CHP'nin kazandığı yer oldu ve Alper Yeğin belediye başkanlığını kazandı.

Beykoz'da 1999'da DSP'den seçimi kazanan Alaattin Köseler, 4 dönem sonra bu kez CHP'den seçimi kazandı.

Bayrampaşa'da 6 dönem sonra Hasan Mutlu'nun aday gösterildiği CHP'den yana tercih kullanıldı.

2009'da ilçe statüsüne kavuşan Çekmeköy'de de 3 dönem sonra Orhan Çerkez'in aday gösterildiği CHP belediyeyi kazandı.

Silivri, 2019 yılından itibaren MHP tarafından yönetiliyordu. CHP'nin adayı Bora Balcıoğlu'nun yüzde 59,19 oy olmasıyla birlikte yönetim MHP'den yönetimi devralındı. 

Yorumlar (0)