Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ramazan Bayramı haftasında yoğun diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan Bayramı haftasında aralarında Azerbaycan, İran ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu birçok liderle görüşmeler gerçekleştirdiği açıklandı.

SİYASET 14.04.2024, 16:17 14.04.2024, 16:51 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ramazan Bayramı haftasında yoğun diplomasi trafiği

Ramazan Bayramı haftası boyunca yoğun diplomasi trafiği yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konular ve Gazze’deki son durumun konuşulduğu görüşmeler gerçekleştirdi. Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini her alanda güçlendirme kararlılığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan'daki terör saldırılarında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diledi.

Malezya Başbakanı İbrahim ile görüştü

Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkilerin ele alınmasının ardından, Filistin'e destek konusunda gayretlerin kararlılıkla sürmesi gerektiği konusunda görüştü.

Türkmenistan ile telefon trafiği

Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile de görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel konuların konuşulduğu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatına yönelik artan ilgisinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüştüğü bir diğer isim ise Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun oldu. Telefon görüşmesinde iki ülke ilişkileri, bölgesel ve küresel konuları ele alan Erdoğan, İsrail ile Filistin arasında kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz şekilde bölgeye ulaştırılması ve iki devlet temelinde adil çözüm için Türkiye'nin Cezayir ile müşterek gayretlerini artırmaya hazır olduğunu kaydetti.

Kazakistan ile telefon görüşmesi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konular ele alındı. Kazakistan'daki sel felaketinden dolayı üzüntüsünü paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yardıma hazır olduğunu aktardı.

Nijerya Devlet Başkanı Tinubu ile telefonda görüştü

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ile telefon görüşmesinde yine ikili ilişkilerinin yanında bölgesel ve küresel konular değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Sahel bölgesindeki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Nijerya ile savunma sanayisindeki tecrübe, kabiliyet ve imkan paylaşımına devam edeceğini vurguladı.

İran ile diplomasi trafiği

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konular değerlendirdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüşme

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede ikili ilişkileri daha da derinleştirecek adımların atılmasını sağlama kararlılığını belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi görüşüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonda görüştüğü bir başka lider ise Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid oldu. İki liderin telefon görüşmesinde de Türkiye ve Irak ilişkileri, terörle mücadele, Kalkınma Yolu Projesi ve bölgesel konular konuşuldu.

Pakistan’a başsağlığı dileğinde bulundu

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile de telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Pakistan ikili ilişkileri ve küresel konuların ele aldı. Görüşmede Erdoğan, Pakistan'da son dönemdeki terör saldırılarında hayatını kaybedenlere rahmet ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Başlıca gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Umman Sultanı Heysem bin Tarık ile yaptığı telefon görüşmesinde yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinde başlıca gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye saldırıları oldu. İsrail'in Filistin topraklarına saldırılarının durdurulması konusunda istişare yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeye acil insani yardımların istenilen ölçüde gönderilmesi için gayretlerin devam etmesinin, İslam dünyasının bu konuda birlik içinde adımlar atmasının önemine dikkat çekti.

Azerbaycan ile telefon görüşmesi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkilerin yanında bölgesel ve küresel konular ele aldı.

Suudi Arabistan ile görüşüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonda görüştüğü bir başka lider, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud oldu. İki lider telefon görüşmesinde, Türkiye ile Suudi Arabistan ikili ilişkileri, küresel ve bölgesel konuların yanı sıra İsrail'in Filistin'e saldırılarının bir an önce sonlandırılması gerektiği konusunu da görüştü. Görüşmede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ateşkes kararının uygulanması için İslam dünyasının sonuç alıcı biçimde birliktelik sergilemesi gerektiği ifade edildi.

Endonezya Devlet Başkanı Widodo ile görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bayram haftası görüştüğü liderler arasında, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo da yer aldı. Türkiye ile Endonezya ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, başkanlık seçimi ve genel seçimlerin Endonezya halkı için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, Widodo'yla iki ülke ilişkilerinin seyri konusunda yakalanan ivmenin, halefi Subianto'yla da sürmesini beklediğini ifade etti.

Endonezya ile görüşüldü

Endonezya'nın seçilmiş Devlet Başkanı Prabowo Subianto ile telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ilişkileri ve küresel gelişmeler ele aldı. Seçim zaferinden ötürü Subianto'yu tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde köklü ilişkilerin daha da gelişeceğine ifade etti. İki ülkenin her alanda işbirliklerinin karşılıklı güven çerçevesinde ilerletileceğine dair beklentisini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Filistin davası ve İslam alemini ilgilendiren tüm konularda Endonezya ile güç birliğine devam etmenin önemli olduğunu da belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüşme

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la yaptığı telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne olursa olsun, İsrail'in Gazze'ye yönelik barbarca saldırıları karşısında dik durmaya devam edeceklerinin mesajını verdi. İsrail’in bu zulmün bedelini elbet ödeyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı dahil ateşkes için tüm imkanları seferber etmemiz gerekir” ifadesini kullandı.

Erdoğan'dan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'a mektup

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'a da "Filistin mektubu" gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mektubunda, insanlığın, Gazze'de uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)