Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu konu siyasi bilek güreşine konu olmamalı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa konusunda samimi ve uzlaşıya açık olduklarını dile getirdi. Erdoğan açıklamalarında, “Bu meselenin siyasi bilek güreşine çevrilmesini doğru bulmuyoruz” diyerek yeni anayasa konusuna dikkat çekti. Erdoğan, muhalefet partilerine görüşlerini ve önerilerini açıkça ortaya koyma çağrısında bulundu.

SİYASET 02.06.2024, 16:05 Melina Ay
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu konu siyasi bilek güreşine konu olmamalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin Kızılcahamam’daki kampının kapanış oturumunda konuştu. İstanbul’daki göçükle ilgili gerekli soruşturma başlatıldığını söyledi. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları ise şu şekilde:

“Gazze katliamı gündemimizdeydi”

“Dünkü açılış hitabımızda, partimizdeki istişare kültürünün yanı sıra siyasetteki yumuşama iklimine dair kanaatlerimizi paylaşmıştık. TÜİK tarafından açıklanan 2024 ilk çeyrek büyüme rakamları ile dış politikaya dair konuları ele aldık.

Filistin davası ve Gazze’deki katliam gündemimizin en üst sırasındaydı. Filistin halkı tam 76 yıldır zulme maruz kalıyor. Filistin’in toprakları 76 yıldır aşama aşama gasp ediliyor. Tüm imkanlarımızla Filistin halkının yanında dimdik duruyoruz ve duracağız. Hiçbir baskı bunu değiştiremeyecek. Biz, Filistinli kardeşlerimizin nasıl zorlu ve kahramanca bir mücadele verdiklerini gayet iyi biliyoruz.”

“Bu barbara artık ‘dur’ denilmeli”

“Filistinli kardeşlerimiz Gazze’de insanlığı savunuyor. Hamas daha önceki ateşkes önerisi gibi Amerikan Başkanı Biden’ın son teklifine de müspet yaklaştığını açıkladı. Netanhu’nu cevabı ise yine kan dökmek, işgal ve soykırım politikasının şiddetini artırmak oldu. Bölgemizi ve tüm dünyayı büyük bir felakete sürükleyen Netanyahu denen bu barbara artık bir ‘dur’ denilmelidir.”

“Çok önemli bir reformu hayata geçirdik”

“AK Parti, tarihinden itibaren seçimlerde başarılı bir performans sergileyen bir partidir. Hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, hak arama yollarının artırılması ve halka hesap veren bir devlet anlayışının oluşturulması gibi birçok önemli reformu hayata geçirdik. Demokrasimizi vesayetçilerin etkisinden kurtararak, toplumdaki paranoyayı azalttık.”

Yeni anayasa mesajı: “Uzlaşıya açığız”

“Mevcutla yetinmek yeniliğe kapıyı kapatmak demektir. Yönümüz de yüzümüz de aydınlığa, özgürlüğe ve demokrasiye dönüktür. Türkiye’nin geleceği de daha fazla demokrasi ve özgürlüktedir. Yeni ve sivil bir anayasanın bunun lokomatifi olacağına inanıyoruz. Biz yeni anayasa konusunda samimiyiz, uzlaşıya açığız. Bu meselenin siyasi bilek güreşine çevrilmesini doğru bulmuyoruz. El ele verelim, en geniş mutabakatla Türkiye’yi darbe anayasası ayıbından hep beraber kurtaralım. Muhalefetten de beklentimiz darbe anayasasının güzelliklerini anlatmak yerine görüşlerini, önerilerini açıkça ortaya koymalarıdır.”

“Terör kaynaklarının kurulmasına izin vermedik”

“Terörle mücadelede kaynaklarını doğrudan hedef alarak, sınırlarımızın ötesinde de başarılı bir strateji izledik. Sınır ötesi operasyonlarımızla, ülkemizi terör tehdidinin kuşatması altına alma planlarını başarılı bir şekilde bozduk. Bu yönde attığımız adımlarda kararlılığımızı sürdüreceğiz. Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki terör kaynaklarının kurulmasına izin vermeden, Türkiye'nin huzura kavuşması ve güvenliğini sağlaması mümkün olmayacaktır.”

“Yeni bir döneme odaklanacağız”

“Dün, son bir yılda yaşanan üç seçimle ilgili bazı değerlendirmelerde bulundum. Türkiye'nin artık ileriye bakması gerektiğine inanıyorum. Siyaset sahnesinden uzaklaştırılmış bazı kişilerin tekrar gündeme gelme çabalarını izlemek, sadece üzüntü verici değil, aynı zamanda büyük bir hayretle karşılanmalıdır. Siyasetin iktidar ve muhalefet arasında bir çekişmeye dönüştürülme çabalarının, bu projenin sahipleri de dahil olmak üzere, kimseye fayda sağlamayacağını düşünüyorum.

AK Parti olarak, eski tartışmalara takılıp milletin zamanını harcamayı gereksiz buluyoruz. Şimdi hep birlikte yeni bir döneme odaklanmamız gerekiyor. AK Parti ve Cumhur İttifakı, bu yeni dönemin liderleri olacaktır. Cumhur İttifakı, güçlenerek yoluna devam edecektir. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın. Siyasi partiler arasındaki işbirliğinin artması, yumuşak bir geçişle birlikte, son derece değerli bir gelişme olarak görülmelidir.”

“Enflasyon sorununu çözeceğiz”

"Son 1 yılda üst üste yaşadığımız seçimler sebebiyle milletimiz biraz yoruldu. Siyaset de şüphesiz bundan etkilendi. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı ve Meclis olarak 4 yıl, belediyeler olarak da 5 senelik zamanımız var. Bu süreyi en verimli vizyonla çok çok iyi değerlendirmemiz lazım. Ekonomide OVP’nin neticelerini almaya başladık. 2024 yılının ilk çeyrek büyüme rakamlarıyla birlikte programa olan güvenimiz daha da perçinlendi. Enflasyon sorununu mutlaka çözeceğiz. Tek haneli enflasyon oranlarını inşallah yakalayacağız. Geçmişte başardık, inşallah tekrar başaracağız.”

“Milletimizin beklentilerine kulak tıkamayacağız”

"Yarın kabinemizin göreve başlamasının birinci yıldönümü. Salı günkü kabine toplantısında son 1 yılda ülkemize kazandırdığımız hizmetleri, özetin özeti mahiyetinde aziz milletimizin takdirine arz edeceğiz. Emanete ihanet etmek bize yakışmaz. Rehavete kapılmak bize yakışmaz. Kibirlenmek, büyüklenerek yürümek bize yakışmaz. Halkımızla aramıza mesafe koymak, bize yakışmaz. Milletimizin beklentilerine kulak tıkamak bize asla ve asla yakışmaz."

Yorumlar (0)