Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesi'ni açıkladı: İşte AK Parti’nin seçim sloganı

AK Parti Kongre Merkezi'nde düzenlenen Seçim Beyannamesi Tanıtım Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 başlık altında toplanan vaatleri ve 200 sayfadan oluşan beyannameyi açıkladı.

SİYASET 30.01.2024, 12:58 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesi'ni açıkladı: İşte AK Parti’nin seçim sloganı

AK Parti'nin "Türkiye Yüzyılı İçin Gerçek Belediyecilik" adıyla hazırladığı Seçim Beyannamesi Tanıtım Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada hitap etti. Gerçekten her seçim yeni bir tarihin, yeni bir sürecin başlangıç noktası olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözlerimin şu çatı altında farklı bir geleceğe farklı bir doğuma vesile olmasını diliyorum. AK Parti Genel Merkezimizin toplantımızı gerçekleştirdiğimiz yeni konferans salonumuzun hayırlı olmasını dileyerek başlıyorum” dedi.

Her seçim yeni bir dönemin, sürecin başlangıç noktası

Bugün burada AK Parti’nin 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçim Beyannamesi'ni milletin takdirine sunmak üzere toplanmış bulunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, her seçimin idarelerden hesap sorduğu kritik eşikler olduğunu söyledi. Her seçimin yeni bir dönemin, sürecin başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim demokrasiyle yönetilen ülkelerde iktidarın meşruiyet kaynağı olduğunu belirtti. Bir ülkede ister hükümet ister şehir düzeyinde kendini yönetecek kadroları belirleyemiyorsa orada demokrasiden söz edilemeyeceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açık oy gizli sayım yöntemiyle demokrasiyle uyuşmayan seçimler yapıldığını ifade etti. Bu seçimlerin ne milletin ne tarih demokrasinin tecellisi olarak görmediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rahmetli Başbakan Menderes'in göreve geldiği 1950 tarihi ülkemizde gerçek anlamda demokrasinin işlemeye başladığı tarihtir” ifadelerini kullandı.

15'inci yerel seçim

“TBMM'mizin 20 dönemi çok partili hayata geçildikten sonra seçimlerle oluşmuştur. Ya darbe anayasalarıyla ya Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanı ilk defa 2014 yılında halkın oyuyla belirlenmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 ve 2023 yılında yapılan Cumhurbaşkanı ve Meclis seçimi ülke tarihimizin önemli dönüm noktalarından olduğunu söyledi. Yerel seçimlerin de benzer seyir izlediğini gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok partili hayatta 1950 yılında yapılan mahalli idareler seçimleri bugüne kadar 14 defa tekrarlandığını vurguladı. 15'inci belediye başkanlığı seçimini yine demokrasi şöleni şeklinde gerçekleştireceklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin iktidara gelmesinin 28 Şubat post-modern darbesinin ardından böyle bir milli irade şahlanışı olarak vuku bulduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “21 yıl boyunca vesayetin türlü baskılarına, terör örgütü saldırılarına, darbe girişimlerine, emperyalistlerin sinsi oyunlarına rağmen milli irade bayrağını hep yukarıda tuttuk” dedi.

Mesele en çok belediyeyi kazanmak değil

Türkiye Yüzyılı'nın ilk seçiminde mesele en çok belediye başkanlığını kazanmak olmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart'ta elde edecekleri neticenin ülkenin dünyada hak ettiği yere yükseltme hedefinde kendisine güç, destek, kuvvet vereceğini ifade etti. “Biz ülkeye ve millete hizmet yolculuğumuza 30 yıl önce belediyelerde başlamış bir kadroyuz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 hedefleriyle, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla ülkenin geleceğini inşa ettiklerini söyledi. Evlatlarımıza büyük, güçlü, müreffeh bir Türkiye hedeflerimize çelme takması için kimseye malzeme vermemeleri gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İçeride ve dışarıda Türkiye'nin tökezlemesini; siyasi ve ekonomik olarak zayıf günlerine dönmesini bekleyen bir güruh var. Asıl hedef Türkiye'dir” ifadelerini kullandı.

Bu sinsi niyetleri boşa çıkarmış olacaklar

Şehirleri Türkiye Yüzyılı'na hazırlayacak adımları atmakla, bu sinsi niyetleri de boşa çıkarmış olacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözümüzü rakiplerimize, yarıştığımız parti ve adaylara değil doğrudan milletimize söylüyoruz. Bugün burada size 14 Mayıs seçim beyannamemizi paylaşırken, çalışma tarzımızı hatırlatmak istiyorum” dedi.

Seçim talimatı

“31 Mart'a kadar gelmeyene gideceğiz, küskünü barıştıracağız, sevmeyeni sevdireceğiz. Her eve, her işyerine gireceğiz. Kalbini kazanmadık kimse bırakmayacağız. Kararsızları ikna edeceğiz, hiç kimseyi atlamadan teker teker herkese dokunacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasetin sokakta yapıldığını unutmayacaklarını söyledi. Seçimin sandıkta kazanıldığını bileceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim gününe kadar her anı değerlendirmenizi, seçim günü sandığı da sahiplenmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

Seçim sloganı: Gerçek belediyecilik: hazırız, kararlıyız

AK Parti olarak mahalli seçimlerdeki ilk sınavını 'AK eller AK iller yerel kalkınma başlıyor' diyerek 2004'te verdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından 2009'da 'Her şey Türkiye için işimiz hizmet gücümüz millet' sloganıyla şehirlerin hizmetine talip olduklarını söyledi. 2014 yılında 'Daima millet daima hizmet, millet eğilmez Türkiye yenilmez' mesajıyla vatandaşların huzuruna çıktıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son mahalli seçimlerin yapıldığı 2019 yılında 'Memleket işi gönül işi' diyerek sandığa koştuklarını hatırlattı. 31 Mart 2024 seçimlerine ise 'Gerçek belediyecilik hazırız, kararlıyız' diyerek gittiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim beyannamemizin başlığını 'Türkiye Yüzyılı için gerçek belediyecilik' olarak belirledik. Beyannamemiz 8 bölümden oluşuyor” diye konuştu.

8 maddelik seçim beyannamesi

1. AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu

2. Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik

3. Dirençli Şehirler

4. Türkiye Yüzyılı'nda Şehir ve Çevre

5. Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri

6. Huzurlu ve toplumsal yapı için Duyarlı Sosyal Belediyecilik

7. Kültür Üreten Şehirler

8. Hizmet ve Eser Belediyeciliği

Seçim beyannamesinin detayları

“Seçim beyannamemizin başlığını 'Türkiye Yüzyılı için gerçek belediyecilik' olarak belirledik. Beyannamemiz 8 bölümden oluşuyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, her bir ana başlığın altında o alana ilişkin yaklaşımları ve tüm belediyelerin uygulayabileceği program çerçevelerini içeren alt başlıkların yer aldığını söyledi. AK Parti'nin bir markaya dönüşen belediyecilik birikimin özeti, yeni dönemin bir belgesi mahiyetinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin belediyecilikte de kendi kendiyle yarışmakta olduğunu dile getirdi. “Belediye yönetimlerini bizden devralanların, şehirlere 5 yıl kaybettirme dışında bir şeyleri olmadığını milletimiz yaşayarak gördü. Seçim kampanyamızın merkezine 'gerçek belediyecilik' sözümüzü yerleştirdik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, amacının şehirleri ve insanları bu şov ve ajans belediyeciliği illüzyonundan kurtarmak olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni dönemde yerel yönetimlerdeki öncelikle oluşturulacak şeyler şu şekilde;

  • Afetlere dayanıklı dirençli yerleşim yerleri kuracağız.
  • Şehirlerimizi iklim değişikliğine uygun hale getireceğiz.
  • Dijital teknolojilere uyumlu hale getireceğiz.
  • Gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler, kadınlara karşı duyarlı, kapsayıcı sosyal belediyecilik hizmetleri geliştireceğiz.
  • Güçlü aile, güçlü toplum anlayışıyla yerel yönetimleri destekleyeceğiz.
  •  Kültüre sahip çıkan projeler yürüteceğiz.
  • Yeşil kalkınma, sıfır atığı benimseyen belediye yönetimlerinin yanında olacağız.
  • Çocuklarımıza temiz şehirler bırakacağız.
  • İnsanların doğup büyüdükleri yerlerde kalmalarını teşvik edeceğiz.

13 temel başlık

“Vizyonumuzun özünü oluşturan gerçek belediyecilik sözümüzü 13 temel başlık üzerine bina ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretken, adil, erişilebilir, vizyoner, şefkatli, sürdürülebilir, yenilikçi, kalkınmacı, çağdaş, güçlü, kapsayıcı, dinamik, vatansever belediyecilik olarak 13 temek başlıkta sıraladı.

Kamu kaynakları adil şekilde verildi

Birilerinin 'engellendik' edebiyatı yapmalarına bakılamaması gerektiğini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların AK Parti belediyelerinin aldığı paralardan çok daha fazlasını aldıklarını anlattı. Bunların tamamının sorumluluktan kaçmaktan ibaret olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer belediyelere ne veriliyorsa, hangi kritere göre tahsisat yapılıyorsa bunlar için de geçerli olduğunu belirtti. Her belediyenin kamu kaynaklarından adil bir şekilde yararlanmakta olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, finans yönetimini başaran bir belediye başkanının kaybı söz konusu olmadığını dile getirdi. “İBB'yi aldığım zaman bizim borcumuz 2,5 milyar dolardı. Devrederken 1,5 milyar dolar ile devrettik. Şimdi 3 milyar dolar İBB'nin borcu var” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların tek derdinin kendi beceriksizliklerini örtmek, kaynağı başka amaçlara kullandığı gerçeğini gözlerden kaçırmak olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)