Başak Demirtaş DEM’in İstanbul adayı mı olacak? Eş Başkan açıkladı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olacağı iddialarına cevap vermişti. Eş Başkan Tuncer Bakırkan ise iddialar için “Bunları değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

SİYASET 23.01.2024, 10:58 24.01.2024, 11:51 Buse Önder
Başak Demirtaş DEM’in İstanbul adayı mı olacak? Eş Başkan açıkladı

Başak Demirtaş'ın adaylık sinyali, Selahattin Demirtaş ile yapılan görüşme sonrasında gelmişti. Demirtaş, "Birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için değil, İstanbul'da kazanmak için yarışa gireriz ve iddialı oluruz" ifadelerini kullanmıştı.

Başak Demirtaş'ın, DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olacağı iddiaları gündeme geldi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi olan Başak Demirtaş ise bu iddialara cevap verdiği açıklamada, "Halk isterse düşünebiliriz" demişti.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise bugün gerçekleştirilen grup toplantısında iddialara yanıt verdi. Bakırhan, gazetecilerin HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adaylığına ilişkin sorusuna karşılık, "Aday başvurularımız her yerde devam ediyor. Birkaç gün sonra MYK toplantımız var, orada bunları değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

 ‘Adaylığı sürpriz oldu’

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Başak Demirtaş'ın adaylık açıklamasının sürpriz olduğunu belirterek, "Başak Hanım'ın adaylığı sürpriz oldu, haberimiz yoktu. Tabi ki Başak Hanım'ın başvurması sevindirici bir şey. Biz bu havuza herkesin başvurmasını istiyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Bununla birlikte Temelli, adaylık sürecinde merkezi komisyonlar, yerel komisyonlar ve MYK'nın değerlendirmelerinin olacağını ifade etmişti.

‘Irkçı akımlar Türkiye’yi olumsuz etkiliyor’

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulunarak, söz konusu iddialara da cevap verdi. Irkçı ve milliyetçi dalganın yükselişine dikkat çeken Bakırhan, bu akımın milyonlarca insanı yerinden ettiğini ve savaşlar aracılığıyla toplumları parçaladığını ifade etti. Bakırhan, mültecilerin yaşadığı olumsuz algıya vurgu yaparak, gökyüzünün herkesin olduğunu ve ırkçı akımların Türkiye'yi olumsuz etkilediğini belirtti.

‘Türk halkıyla bir sorunumuz yok’

Partisinin duruşunu açıklayan Bakırhan, "Kürtler olarak bir yüzyıl daha bizi yok sayan bu anlayışa teslim olmayacağız. Biz, Türk değiliz ama Türk halkıyla da bir sorunumuz yok. Bu bölgede Farslar, Araplar, Türkler hangi haklara sahiplerse aynı eşit haklara sahip olmak istiyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz." şeklinde konuştu. Türkiye'nin en temel sorununun Kürt sorunu olduğunu savunan Bakırhan, bu sorunun içeride çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Bakırhan, milliyetçilik ve ırkçılığın yarattığı sorunlara dikkat çekerek, Türkiye'nin barış ve demokrasiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Ayrıca, yerel seçim öncesi Iğdır, Kars, Siirt ve Hakkari gibi illere seçmen taşındığı iddialarını dile getirerek, siyasi partilerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Bakırhan, kamu görevlileri ve sahte seçmenlerle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

‘Toplantıda bunları değerlendireceğiz’

Son olarak, gazetecilerin Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına adaylığına ilişkin sorusuna Bakırhan, "Aday başvurularımız her yerde devam ediyor. Birkaç gün sonra MYK toplantımız var, orada bunları değerlendireceğiz" ifadelerini kullanarak DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli’yi destekledi.

Yorumlar (0)