Bakan Hakan Fidan’dan “Türkiye Gazze'ye asker gönderecek mi?” sorusuna dikkat çeken yanıt

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gazetecilerin Türkiye'den bölgeye bir barış gücü gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtladı. Bakan Fidan, “Garantörlük keyfiyetini açıkçası tartışmaya açmadık, ama ana fikir olarak şu anda ortaya koyuyoruz konuştuğumuz taraflara” dedi.

SİYASET 17.10.2023, 09:21 Şeyda Gül
Bakan Hakan Fidan’dan “Türkiye Gazze'ye asker gönderecek mi?” sorusuna dikkat çeken yanıt

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı'nda gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısıyla yaşananların başta İsrail olmak üzere herkes için sürpriz olduğuna işaret etti. Gazze'den diğer tarafa kolayca geçilebilmiş olmasının ve bunun operasyonel sonuçlarının herkesi şaşırttığını dile getiren Bakan Fidan, özellikle İsrail ile Gazze arasındaki duvarın belli bölümü yıkıldıktan sonra içeriye, sadece Hamas mensuplarının değil diğer grupların ve sivil unsurların da girebilmesinin ve herhangi bir direniş ile karşılaşmamalarının herkes için şaşırtıcı olduğunu vurguladı.

Sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz

Bu durumun, İsrail güvenlik sistemindeki zafiyeti ortaya çıkaran, uzun yıllar tartışılacak bir konu olduğuna dikkati çeken Bakan Fidan, 7 Ekim'e hangi şartların yol açtığını ve bunu da belki ayrıca konuşmak gerektiğini söyledi. Bu zaten meselenin bütününü oluşturduğunu kaydeden Bakan Fidan, “Biz 7 Ekim'de ve müteakip süreçte, sivilleri hedef alan hiçbir eylemi tabii ki tasvip etmiyoruz. Tam tersine sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz. Gerek Cumhurbaşkanımız, gerek biz bunu her platformda söyledik. Bunu ilgili muhataplarla yaptığımız görüşmelerde de sürekli gündemde tutuyoruz” şeklinde konuştu.

Sivillere yönelik tavırdan ciddi endişe duyuyoruz

Hamas'ın saldırısına ilişkin konuşan Bakan Fidan, herhangi bir sınıflandırmaya gitmeden, sivillerin hedef alınmaması gerektiğini vurguladı. Batılıların Hamas'ı terör örgütü olarak tanımladığı için Hamas'ın her türlü faaliyetini terör çerçevesinde değerlendirildiğini aktaran Bakan Fidan, hiçbir kesimin sivilleri hedef almaması gerektiğini söylediklerinin altını çizdi. Bunu doğru bulmadıklarının altını çizen Bakan Fidan, İsrail’in geçmişte de yaptığı üzere, misilleme yaparken yine hiçbir ayrım gözetmediğini vurguladı. İsrail operasyonlara başladığında Türkiye'nin ABD'lilere, İsraillilere ve diğer taraflara, sivillere yönelik tavırdan ciddi endişe duyduğunu belirttiğini söyleyen Bakan Fidan, akabinde yoğun bir görüşme ve seyahat trafiği başladığını ifade etti.

Bakanlık olarak bizim ve istihbarat birimlerinin temasları var

ABD'lilerin talebi üzerine defalarca muhataplarıyla ve diğer ülkelerin yetkilileriyle görüştüklerini anımsatan Bakan Fidan, Mısır'a gittiğini ve yarın Lübnan'a gideceğini söyledi. Lübnan'dan sonra Cidde'de İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Dışişleri Bakanları düzeyinde Olağanüstü Acil Toplantısı olduğunu kaydeden Bakan Fidan, oraya geçeceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yoğun temas trafiği olduğunu vurgulayan Bakan Fidan, bakanlık olarak kendisinin ve istihbarat birimlerinin temasları olduğunu belirtti. Çalışmalarını esas itibariyle 2 ana kulvarda sürdürdüklerini anlatan Bakan Fidan, ilk olarak 7 Ekim'den sonra İsrail'in misillemesiyle başlayan çatışmalarda, tarafları sivillerin daha fazla zarar görmesini önleyecek tavırlar almaya davet ettiklerini ifade etti.

İsrail'in Gazze'yi eşi benzeri görülmemiş şekilde bombalaması kabul edilemez

İsrail'in Gazze'ye saldırısına ve bölgedeki sivillerin durumuna ilişkin konuşan Bakan Fidan, İsrail'in Gazze'yi şu ana kadar benzeri görülmemiş şekilde bombalıyor olmasının, yoğun sivil ölümlerine yol açması, elektriği, suyu, yakıtı kesip orayı adeta bir yokluğa, açlığa mahkum etmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca sivil nüfusu korkutarak bulundukları yerlerden, özellikle Gazze'nin kuzeyinden güneyine doğru hareket ettirmesinin de kabul etmedikleri bir şey olduğunu vurgulayan Bakan Fidan, dolayısıyla sivillere yönelik saldırıların durması, Gazze'ye insani yardımın girmesi ve sivillerin mümkün olduğunca az etkilenmesine yönelik muhataplarımızla neler yapabiliriz, onun çalışmaları olduğunu söyledi.

İsrail bugüne kadar iki devletli çözüm sürecini askıya aldı

Türkiye'nin krizi barış için fırsata dönüştürme arayışında olduğunu belirterek, bu fikrin muhataplara da aktarıldığını ifade eden Bakan Fidan, sistem içinde bazı görüşlerin de tedavüle girdiğini kaydetti. “Özellikle hep şunu söylüyoruz; İsrail bugüne kadar iki devletli çözüm sürecini askıya aldı” diyen Bakan Fidan, Filistinlilerle değil, diğer Arap ülkeleriyle barış yapmayı kendisine esas meşguliyet edindiğini belirtti. Çünkü onların perspektifinde sivil Filistin devleti olmadığını anlatan Bakan Fidan, daha önce İsrail'in, Araplar ve bölgedeki diğer ülkeler tarafından kabul edilmesiyle ilgili sorunlar yaşadığını anımsattı. Fidan, “Varlığı kabul edilince, bu sefer diğerini kabul etmemek daha kolay hale geldi” dedi.

ABD de iki devletli çözüme sıcak bakıyor

Bu fikri ABD'lilerle yaptığı görüşmede de gündeme getirdiğinin altını çizen Bakan Fidan, Amerika'nın da iki devletli çözüme sıcak baktığını belirtti. “Biliyorsunuz, İsrail, eleştirilere aldırmadan kendi politikalarını ilerletmeye alışkın bir ülke” ifadelerini kullanan Bakan Fidan, sonuçta hiçbir yaptırım olmadığını ve sadece tartışmaların olduğu bir zemin olduğunu vurguladı. Uluslararası toplumun, İsrail'i iki devletli çözüme zorlayan bir tavır içinde olması gerektiğini söyleyen Bakan Fidan, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini taraflarla paylaştığını ifade etti. Özellikle Filistin tarafına garantör olacak ülkelerin bölgeden olmasının telkin edildiğini belirten Bakan Fidan, buna Türkiye’nin de dahil olduğunu söyledi. “İsrail için de başka ülkeler garantör olsunlar. Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin” ifadelerini kullanan Bakan Fidan, ancak bu şekilde kalıcı barışın ortaya çıkacağına dikkati çekti.

Barış garantiye alınmadıkça İsrail ve halkı emniyette hissedemez

Amerika ve Batı'nın askeri ve siyasi desteğiyle belirli bir miktar caydırıcılık olabileceğini kaydeden Bakan Fidan, barış garantiye alınmadıkça, hiçbir zaman için bölgedeki İsrail devleti ve halkı kendisini emniyette hissedemeyeceğini söyledi. Kendisini sürekli emniyete alma adına sürekli başkalarına zulüm etme, şiddet uygulama ihtiyacı hissedeceğini belirten Bakan Fidan, “Bu sarmal kendiliğinden sürekli dönecek” şeklinde konuştu.

'Türkiye Gazze’ye asker gönderecek mi?' sorusuna yanıt

Türkiye'den bölgeye bir barış gücü gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin sorulan soruyu yanıtlayan Bakan Fidan, “Garantörlük keyfiyetini açıkçası tartışmaya açmadık, ama ana fikir olarak şu anda ortaya koyuyoruz konuştuğumuz taraflara” dedi.

Yorumlar (0)