Yüzde 62,8 arttı: "Kadınlar hedef alınıyor"

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program Direktörü Ergüder, tütün endüstrisinin farklı taktiklerle kadınları hedef alıp sigara kullanım oranını yükseltmeye çalıştığını kaydederek, "Ülkemizde kadınlardaki sigara içme oranlarında son 10 senede yüzde 62,8 oranında artış var." ifadesini kullandı.

SAĞLIK 31.12.2023, 01:33
Yüzde 62,8 arttı: "Kadınlar hedef alınıyor"

Prof. Dr. Toker Ergüder, ülkemizde tütün ve tütün ürünleri kullanımının bir hayli yüksek düzeyde olduğunu dile getirdi.

Ülkemizde yaklaşık olarak 20 milyon kişinin sigara kullandığının öngörüldüğünü aktaran Ergüder, "Ülkemizde her 100 kişiden 30'u sigara içiyor ve ülkemizde maalesef ki her sene yaklaşık olarak 120 bin kişi sigara nedeniyle yaşamını erken yaşta yitiriyor. Ülkemizde bütün ölümlerin yüzde 25'i sigara kaynaklı erken ölümler." bilgisini aktardı.



"Yüzde 300'e varan artış var"

Ergüder, tütün endüstrilerinin son dönemlerde kadınlara dönük faaliyetler gerçekleştirdiğini kaydederek, TÜİK'e (Türkiye İstatistik Kurumu) göre, 2012 senesinde 3 milyon 903 bin 461 kadının sigara kullandığını, bu sayının 2022'de 6 milyon 356 bin 80'e çıktığını anlattı.

Özellikle de kadınların tütün endüstrilerinin tuzağına çok daha kolay düştüğünün altını çizen Ergüder, şunları kaydetti: 

"Tütün endüstrisinin özellikle kadınlara yönelmesindeki sebep ise orada bir boşluk olması. Farklı taktiklerle, farklı tütün ürünleriyle daha çok kadınları hedefleyerek, kadınlardaki sigara içme oranlarını yükseltmeye çalışıyorlar. Ülkemizde kadınlardaki sigara içme oranlarında son 10 senede yüzde 62,8 oranında artış var. Özellikle de 15-24 yaş gruplarındaki kadınlarda yüzde 300'e varan artış var."

Ülkemizde tütün kullanma oranlarının çok yüksek olduğunu ifade eden Ergüder, tütünün insan bedeni için gerekli bir madde olmadığını ve bu yüzden insanların sigara içmeden de yaşayabileceklerini sözlerine ilave etti. 

Yorumlar (0)