Yılbaşında dışarıya çıkacaklar dikkat: Maske uyarısı geldi!

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, grip ve Covıd-19 gibi virüslerin dolaşımda olduğu bu dönemde maske kullanımına özellikle vurgu yaptı.

SAĞLIK 27.12.2023, 10:51 27.12.2023, 11:13 Buse Önder
Yılbaşında dışarıya çıkacaklar dikkat: Maske uyarısı geldi!

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, mevsimsel grip ve Covıd-19 gibi birçok virüsün dolaşımda olduğu bir dönemde, özellikle riskli grupların maske kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak yılbaşı kutlamalarında dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Yavuz, yaptığı açıklamada, şu anda grip dahil olmak üzere birçok virüsün dolaşımda olduğunu belirterek, özellikle 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in bu dönemde baskın göründüğünü ifade etti. Riskli gruplardaki kişilere maske kullanımının önemini vurgulayan Yavuz, henüz aşılarını olmamış olanların grip aşısı yaptırabileceğini ve hastalanmamış olanlar için aşı olmanın yanı sıra maske takmanın da en iyi zaman olduğunu belirtti.

Türkiye’de H1N1 baskın konumda

Geçtiğimiz yıl pandemi sonrası erken görülen mevsimsel griplerin bu yıl Aralık ayı başlarında yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Yavuz, özellikle yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar, gebeler ve 2 yaş altı çocuklar gibi riskli gruplar için H1N1 ve Covid-19’un hala hastane ve yoğun bakıma yatış açısından tehlike arz ettiğini kaydetti.

Yılbaşı kutlamalarına özel bir uyarıda bulunan Prof. Dr. Yavuz, hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruplardaki kişilerle aynı ortama girmemeleri gerektiğini vurgulayarak, toplu kutlamalarda maske ve hijyen kurallarına titizlikle uyulması çağrısında bulundu.

KLİMİK çalışma gruplarının ve kendi merkezlerinin test sonuçlarına dayanarak Türkiye'de H1N1'in baskın olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, Şubat-Mart aylarında vaka sayılarının azalması beklendiğini sözlerine ekledi.

Covid hala mevsimsel bir hastalık değil

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, COVİD-19’un hala mevsimsel bir viral enfeksiyona dönüşmediğini belirterek, Pirola'nın bir alt varyantı olan JN1 mutasyonunun Türkiye'de aktif olduğunu düşündüklerini açıkladı. Prof. Dr. Yavuz, özellikle grip ve Covid-19’un riskli gruplar için hala tehlike arz ettiğini vurgulayarak, bu gruplardaki bireyleri maske kullanmaya ve yılbaşı kutlamalarında dikkatli olmaya çağırdı.

Geçtiğimiz yıl pandemi sonrası erken görülen mevsimsel griplerin bu yıl Aralık ayı başlarında yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Yavuz, dünya genelinde de grip ve Covid-19 vakalarında artış yaşandığını belirtti.

Halen riskli gruplarda Covid ve grip nedeniyle yoğun bakım yatışları ve ölümlerin yaşandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, grip açısından risk taşıyan kişilerin aşılarını olmamışlarsa grip aşısı yaptırabileceklerini ifade etti.

Semptom taşıyanlar evinde kalmalı

Yılbaşı kutlamalarında riskli gruplardaki kişilerin bulunduğu ortamlarda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz, hastalık belirtileri taşıyanların riskli gruplara bulaştırmamak için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Yavuz, "Önemli olan hasta kişilerin özellikle ateşleri düşene kadar ya da en yoğun semptomları azalana kadar evde kalmaları. Bunu yapamıyorlarsa mutlaka maske takarak diğer insanları korumaları" dedi.

Yorumlar (0)