Uzmanlardan 'Yılbaşı Sofrası' uyarısı: Sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Yılbaşı kutlamalarında sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, sağlık için dikkat edilmesi gereken önerileri açıkladı.

SAĞLIK 28.12.2023, 13:21 Buse Önder
Uzmanlardan 'Yılbaşı Sofrası' uyarısı: Sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Genellikle insanların yakın aile fertleriyle veya zaman zaman yakın arkadaş çevresiyle bir araya geldiği, keyifli ve mutlu bir ortamda çeşitli yiyecek ve içeceklerle donatılmış, iştah kabartan sofraların kurulduğu bir gün olarak heyecanla beklenen yılbaşı akşamları, abartılı yiyecek ve içecek tüketimini de beraberinde getirebiliyor.

Prof. Dr. Ebubekir Şenateş ise, yeni yılı sağlıklı bir şekilde karşılamak için mide ve bağırsak rahatsızlıklarından kaçınmak adına yılbaşı sofralarında sağlığa dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Reflü sorunu olanlar dikkat

Yeni yıl sofralarında dikkat edilmezse, hazımsızlık, gaz sıkışması, şişkinlik, ishal, mide bulantısı, reflü, tansiyon yükselmesi, kalp sıkışması gibi olumsuz durumlar yaşanabileceğine dikkat çeken Şenateş, özellikle reflü sorunu olanların yeni yıl kutlamalarında dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Normal şartlarda, her 4-5 kişiden birinde reflü bulunduğunu hatırlatan Dr. Şenateş, özellikle yılbaşı gibi özel günlerde yeme içmenin arttığı durumlarda bu sıklığın daha da artabileceğini belirterek, “Şiddetli reflüye bağlı yemek borusunda yanma, göğüste sıkışma, kasılma, ağrı ve hatta akciğerlere asit kaçması nedeniyle ani nefes darlığı yer alabilir” açıklamalarında bulundu.

Alkol birçok soruna neden olabilir

Reflüye neden olduğu bilinen ve mevcut reflüyü artırdığı kesin olan asitli, gazlı, kafeinli içeceklerden, çay-kahve gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Dr. Şenateş, “Ev yapımı limonata, taze meyve suları ve ayran gibi daha sağlıklı içecekler tercih edilmelidir. Alkol tüketilecekse, belirli bir miktarın aşılmamasına özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

Aşırı alkol tüketiminin sadece reflüye değil, aynı zamanda kan basıncındaki dengesizliklere, pankreas iltihabına ve safra kesesi taşı olanlarda safra kesesi iltihabına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunarak Şenateş, "Farklı içecekleri denemek isteyenler maden suyu, hindistancevizi sütü, badem sütü ve taze meyve sularını tercih edebilirler" açıklamalarında bulundu.

Aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınılmalı

Yemek seçimine odaklanan Şenateş, aşırı yağlı, kızartmalı, baharatlı, mayonezli ve özellikle soslu yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, et yemeğinin fazladan yağ eklemek yerine kendi yağında pişirilmesinin önemine vurgu yaptı. Aşırı karbonhidratlı yiyeceklerden, tuzlu çerezlerden uzak durulması veya çok az miktarda tüketilmesi gerektiğini ve unlu, şerbetli yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Yemek sonrası uyuma süresi olarak önerilen sürenin 3 saat veya daha fazla olduğunu ancak özellikle yılbaşında bu uygulamanın zor olabileceğini belirterek Şenateş, yemekten hemen sonra yatılmaması, mümkünse kısa bir yürüyüş yapılması ve bir süre beklenmesinin faydalı olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Şenateş, yeni yıl sofralarında ve sonrasında olumsuz durumların önlenmesi için dikkat edilmesi gereken noktalara vurgu yaparken, sağlıklı kurulan sofraların yaşam kalitesini artırmak açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)