Uzmanlar uyardı: Duygusal travma, kırık kalp sendromuna neden olabilir

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nden (İEÜ) Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Cihan Altın, kalp krizine benzer belirtiler gösteren Kırık Kalp Sendromu hakkında bilgi verirken, "Kişinin ağır stresli bir olay yaşaması, vücutta adrenalin salgılanmasına neden olur. Bu adrenalin seviyesi yükseldikçe kalp gücü azalır ve kişi Kırık Kalp Sendromu'na yakalanabilir" açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 12.04.2024, 14:12 Melina Ay
Uzmanlar uyardı: Duygusal travma, kırık kalp sendromuna neden olabilir

Doç. Dr. Cihan Altın, 8-14 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Kalp Sağlığı Haftası’ kapsamında Kırık Kalp Sendromu hakkında bilgiler paylaştı. Doç. Dr. Cihan Altın, hastalığın son zamanlarda artan vakalarla popüler hale geldiğini ve sıklıkla kalp kriziyle karıştırıldığını belirtti. Ayrıca, sendromun genellikle 50 yaş üstü kadınlarda görüldüğünü vurguladı.

Yoğun stres tetikliyor

Kırık Kalp Sendromunun 1991 yılında Japon doktorlar tarafından keşfedildiğini anlatan Altın, "Son zamanlarda artan vakalarla birlikte halk arasında bilinir hale geldi. Bu sendrom genellikle kişinin yoğun stres yaşamasıyla tetikleniyor. Yakın bir aile üyesini kaybetme, ayrılık, iş veya maddi kayıplar gibi ağır stres içeren olaylar, vücutta adrenalin salınımına neden oluyor. Adrenalin seviyesi yükseldikçe kalp gücü azalıyor ve sonucunda nefes darlığı, kalp çarpıntısı, bayılma gibi belirtiler ortaya çıkıyor" dedi.

“Kontrol edilmesi gereken bir süreç”

Sendromun belirtilerinin kalp krizine benzer olduğunu söyleyen Altın, “Kişi kalp krizine benzer belirtiler yaşadığı için çoğu doktor hastaya kalp krizi teşhisi koyabilir. Anjiyo önerisinde bulunabilir. Mutlaka bu belirtileri olan hastalara uzman kardiyologlar tarafından bakılmalı ve kişilere kısa sürede bir kayıp, bir acı yaşadı mı diye sorulmalıdır. İlaç tedavisi uygulandığı zaman bir hafta ile 6 ay arasında iyileşen hastalarımız oluyor. Kalp krizinde nasıl tekrarlama ihtimali varsa bu sendromu yaşayan kişilerde de aynı durumu yeniden yaşama ihtimalleri olabilir. Mutlaka uzmanlar tarafından kontrol edilmesi gereken bir süreç” diye konuştu.

Kalp sağlığı için en önemli unsurun beslenme ve egzersiz olduğunu da aktaran Altın, haftanın 3 günü tempolu yürüyüş önerisinde bulunarak, “Fastfood tarzı yiyeceklerin tüketilmemesini tavsiye ederim” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)