Uzmanlar duyurdu: Evcil hayvan sahibi olanlar bu hastalığa yakalanmıyor!

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri, yaklaşık 3 bin hasta üzerinde yürütülen bir çalışmada, 'insanların neden Covid-19 geçirmediği' konusunu araştırdı.

SAĞLIK 16.01.2024, 12:40 Buse Önder
Uzmanlar duyurdu: Evcil hayvan sahibi olanlar bu hastalığa yakalanmıyor!

Doç. Dr. Onur Öztürk ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç liderliğindeki bilim insanları, olağanın dışında bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, Covid-19 geçirmeyen bireylerin bu durumu neye borçlu olabileceğini sorguluyordu ve uluslararası saygın bir dergide yayımlandı. Samsun'un Bafra ilçesinde gerçekleştirilen araştırmaya 18 yaş ve üzerinde toplam 2 bin 958 kişi katıldı.

Çalışma grubu, hiç Covid-19 geçirmemiş bireylerden oluşturuldu, kontrol grubu ise Covid-19 geçip geçmediği bilinmeyen kişilerden seçildi.

İlgili haberleri takip etmeyen Covid olmuyor

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, Covid-19 ile ilgili yaptıkları farklı bir araştırmayı paylaştı. Doç. Dr. Öztürk, "Biz olaya tersten baktık. ‘İnsanlar neden Covid olmadı’ üzerinden ilerledik. Olmayan insanlar ne yaptılar da, neye sahiplerdi de Covid olmadılar. Bununla ilgili bir çalışma yürüttük." dedi.

Yaklaşık 3 bin hastanın dahil olduğu çalışmanın detaylarını açıklayan Doç. Dr. Onur Öztürk, elde ettikleri sonuçların önemli olduğunu ve topluma etki edebileceğini düşündüklerini belirtti.

Çalışmanın sonuçlarına göre, ev hanımlarının, ortaokul ve daha düşük eğitim düzeyine sahip kişilerin, kırsalda yaşayan bireylerin, kombine aşı olanların, kronik hastalığı olanların, daha az öğün beslenenlerin, daha çok porsiyon meyve tüketenlerin, N95 maskesi kullananların, hayvan besleyenlerin ve Covid-19 ile ilgili haberleri takip etmeyenlerin daha yüksek oranda Covid-19 geçirmeme ihtimali olduğu tespit edildi.

‘Evcil hayvana sahip olmak hayata anlam katıyor’

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, pandemi döneminde Covid-19 bulaşma nedenleriyle ilgili birçok çalışma yaptıklarını ve bu verileri değerlendirdiklerini belirtti. Bu sefer farklı bir açıdan bir çalışma yapmayı tercih ettiklerini ifade eden Oruç, evinde televizyon haberlerini fazla izlemeyen, bir hobisi olan, hayvan besleyen, kronik hastalığı olan ve sağlığına dikkat eden, aşırı öğün tüketmeyen, öğünler arasında meyve tüketen kişilerin Covid-19'a yakalanmadığını gözlemlediklerini ifade etti.

Ayrıca, evcil hayvan besleyen kişilerin hayata daha olumlu baktığını, moral ve motivasyonlarının daha iyi olduğunu vurgulayan Oruç, evcil hayvan besleyenlerin daha az Covid olduğu veya hiç yakalanmadığını gördüklerini belirtti.

Oruç, "Gerçekten hayvanlarla meşgul olmak, hayata anlam katmak açısından, enfeksiyon hastalıklarında ve bulaşıcı hastalıklarda sağlıklı bir yaşam için bir yol olabiliriz" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)