Uzmanı uyardı: Güneş ışınlarından korunmamak büyük sorunlara yol açabilir

Sular Akademi Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Mustafa Kaan Taşolar, yazın güneş ışınlarının ciddi şekilde bir yeryüzüne düşeceğini dile getirerek, “Güneşten korunmamız temel olarak cilt kanseri riskini azaltır ve cildin yaşlanmasını geciktirir” dedi.

SAĞLIK 09.06.2022, 16:51 12.06.2022, 10:02
Uzmanı uyardı: Güneş ışınlarından korunmamak büyük sorunlara yol açabilir

Dr. Taşolar, güneş ışınları yeryüzüne birden fazla farkta dalga boyları ile geldiğini belirtti. Derinin görünür ve ultraviyole ışık kaynaklarına maruz kalması sonucu fonksiyon ve yapılarında değişiklikler oluşacağına dikkat çeken Dr. Taşolar, “Eritem durumu güneş ile gerçekleşen temastan ortalama ilk 2-6 saat içerisinde başlar. 15-24 saat sonrasında ise en yüksek noktasına ulaşır. Fotosensitivite çoğunlukla derinin güneş ışınlarına karşı gösterdiği anormal tepkimeler için kullanılır. En fazla gözlenen kronik farklılıklar ise karsinogenez ve fotoyaşlanmadır” şeklinde ifade etti.

Bronzlaşmanın altında büyük bir tehlike yatıyor

Güneş ışınlarına maruz kalan kişilerin derisinde renk değişikliği, kırışıklık, kuruluk, bazı cilt kanserleri, deride damarlanma gibi kronik değişiklikler oluşabileceğini dile getiren Dr. Taşolar, “Güneş ışınlarının etki göstermesiyle beraber ciltte bronzlaşma meydana gelir. Aslında bronzlaşma ultraviyole zararının bir etkisidir. İnsan derisinde güneş ışınlarına karşı doğal olarak koruma gerçekleştiren derinin yüzeysel tabakasında malanin ve keratin vardır. Bunlar vücudumuza gelen güneş ışınlarından korunma adına tek başına yeterli olmayacaktır. Bunların haricinde ilave tedbirler de almamız gerekmektedir” dedi.

Güneşten korunmak için alınması gereken tedbirler

Güneşten korunmak için tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapan Taşolar, “Güneşten koruyucular sürmek, şemsiye ve şapka kullanmak, kapalı ve uzun kıyafetler giymek, güneş gözlüğü kullanmak şeklinde temel ölçütler olarak sıralanabilir. Güneşten ışınlarından korunmak temel olarak cilt kanser, riskini azaltır ve cildin yaşlanmasını geciktirir. Güneş ve solaryum banyosu dediğimiz bronzlaşmak için uzun süreler güneşte yatmak deri kanserini ve erken yaşlanmayı artırır. Daha kaliteli ve sağlıklı bir cilt için güneşten korunmak en temel görevimiz olmalıdır” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)